https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad. Pilaw z kurkami i indykiem [PRZEPIS]

mad
Pilaw ze świeżymi kurkami
Pilaw ze świeżymi kurkami materiały prasowe
Czas na grzyby! Świeże kurki doskonale podkreślą smak całego dania.

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu lub bulguru z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa (baraniny, drobiu lub ryb) oraz dużej ilości ostrych przypraw. Dziś polecamy pilaw z kurkami i indykiem. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 15 dag świeżych kurek
  • 15 dag ryżu basmati
  • 20 dag filetu z indyka
  • 2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
  • cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • natka pietruszki


Wykonanie

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pilawianin
Pilaw musi być z piekarnika. W przeciwny wypadku to prostu gotowany ryż z mięsem i grzybami.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska