Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia, sporządzana z ryżu lub bulguru z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa (baraniny, drobiu lub ryb) oraz dużej ilości ostrych przypraw. Dziś polecamy pilaw z kurkami i indykiem. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne danie.
Składniki
- 15 dag świeżych kurek
- 15 dag ryżu basmati
- 20 dag filetu z indyka
- 2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
- cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.
Zobacz też: Grzyby na zimę do słoika i nie tylko - przepisy Czytelników
Zobacz też: Przepisy na grzyby: z czym najlepiej łączyć grzyby?
Zobacz też: Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN