https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Efektowny tatar ze śledzia na świąteczny stół

mad
Tatar ze śledzia to pomysł na nietypową potrawę wigilijną.
Tatar ze śledzia to pomysł na nietypową potrawę wigilijną. Fot. Paweł Epler
Chcesz zaskoczyć swoich gości w Wigilię? Zamiast tradycyjnego śledzia, podaj tatara ze śledzia! Potrawa ta prezentuje się wyjątkowo i jest bardzo smaczna. W sam raz na Boże Narodzenie.

Śledzie na Wigilię – nietypowy przepis. Przepisem na tatara ze śledzia podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga „Lady Kitchen”

Składniki

  • 4 płaty matiasów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 awokado 
  • 1 słodkie jabłko 
  • 3 ogórki kiszone 
  • cebula dymka 
  • ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
  • olej rydzowy 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz grubo mielony 
  • mleko

 

Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska