Śledzie na Wigilię – nietypowy przepis. Przepisem na tatara ze śledzia podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga „Lady Kitchen”
Składniki
- 4 płaty matiasów
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 słodkie jabłko
- 3 ogórki kiszone
- cebula dymka
- ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk)
- olej rydzowy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz grubo mielony
- mleko
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.
Źródło: Agencja TVN

Wideo