Przepisem na wigilijny kompot z suszu podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Joanna Tokarz.
Składniki
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
- 100 g suszonych gruszek
- 2 laski cynamonu
- ok 10 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 2 litry wody
- 1 pomarańcza
Wykonanie
Owoce namoczyć w wodzie około 30 minut. Następnie z tą samą wodą postawić na ogniu, dorzucić pozostałe składniki, czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotować około 30 minut. Zestawić z ognia. Na końcu dosłodzić miodem akacjowym i wrzucić wyparzoną wcześniej i pokrojoną w plastry pomarańczę. Wystudzić pod przykryciem.
Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy jego smak będzie bardziej wyrazisty.

Zobacz też:TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z makiem na wigilijny stół naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 7 przepisów na pierniczki naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na dania z bakaliami na Boże Narodzenie
Źródło: Agencja TVN