Tego aromatu przed Świętami Bożego Narodzenia zabraknąć nie może. Domowa przyprawa do piernika to rarytas sam w sobie! U mnie właśnie zapach rozpanoszył się w całym domu i wodzi na pokuszenie, aby sięgnąć po jeszcze jednego pierniczka... - mówi Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Przepis na pierniczki i domową przyprawę do pierników
Składniki na domową przyprawę do piernika:
- 8 łyżeczek mielonych goździków
- 8 łyżeczek mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 5 łyżeczek mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na pierniczki imbirowe:
- 40 dag mąki pszennej 15 dag masła
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 pełne łyżki miodu spadziowego
- kopiasta łyżeczka kakao naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru jajko
- żółtko
- 25 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przyprawa. Składniki do przyprawy piernikowej można modyfikować i dopasować do własnych upodobań. Poszczególne można rozetrzeć w moździerzu, można również zemleć w młynku do mielenia kawy. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w suchym miejscu.
Pierniczki. Masło rozpuścić, zdjąć z kuchenki do lekkiego przestudzenia, połączyć z cukrem i wymieszać. Następnie dodać miód oraz jajko i żółtko.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika i imbir, dokładnie je ze sobą wymieszać. Połączyć z masą maślaną. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli jest potrzeba, dodać trochę mąki. Gotowe ciasto odłożyć na godzinę lub dwie do lodówki.
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, powinno mieć 3-4 mm grubości, wykroić pierniczki i piec ok. 7 do 10 minut w 175 stopniach.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
