https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Potrawy wigilijne. Pierogi z makiem i bakaliami [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Przepis na pierogi z makiem i bakaliami na świąteczny stół.

Pierogi na Wigilię z makiem i bakaliami - przepis naszej Czytelniczki. - Gotowanie to moja pasja. Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1,5 łyżki oleju
  • woda

Składniki na farsz makowy

  • 200 g maku mielonego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • jajko
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo

  • 80 g masła
  • łyżka cukru

Wykonanie

Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).

Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.

Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami

Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami

Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem

Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska