Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową z dodatkiem koniaku [PRZEPIS]

mad
Na Wigilie warto przygotować pierogi z makiem.
Na Wigilie warto przygotować pierogi z makiem. pixabay.com
Przepis na wigilijne pierogi z makiem i bakaliami.

Przepisem na wigilijne pierogi z bakaliami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Chachlowska z Brzeska.

Składniki na ciasto

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól 

Składniki na farsz

  • 2 szklanki maku
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka koniaku 

Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby przegotowaną wodę.
Ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz: umyć mak, zalać wrzątkiem, gotować na maleńkim ogniu około 20 minut, odcedzić.
Mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Sparzone rodzynki zalać koniakiem, zostawić na kilkanaście minut, połączyć z rodzynkami, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami, wlać miód, wymieszać.
Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wycinać krążki. Wypełnić farszem, dokładnie skleić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać gorące, obficie polane stopionym masłem. 

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska