Przepisem na wigilijną rybę (mirunę) w zalewie podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Klimontowa.
Składniki
- 2 kg ryby miruny
- 2 litry wody
- 1,5 szklanki octu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 duże cebule
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Rybę przyprawić według uznania, panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć. Przygotować zalewę z 2 litrów wody, 1,5 szklanki octu, liści laurowych, ziela angielskiego, połowy szklanki cukru i szczypty soli. Do gorącej zalewy wrzucić 3 duże cebule pokrojone w plastry (nie gotować!). Zalewę wystudzić i zalać nią ryby. Zostawić na noc.
Zobacz koniecznie:

Wideo