Śledzie na świąteczny stół z frużeliną wiśniową.
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 300 g wiśni mrożonych bez pestek
- 150 g cukru
- mąka ziemniaczana
- płatki chili lub papryka ostra do smaku
- sok z cytryny
Wykonanie
Wiśnie rozmrozić i w rondelku zasypać je cukrem. Sok, który powstał zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość wystudzić. Doprawić do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe wymoczyć, żeby straciły nadmierną słoność, odsączyć i zawinąć w rulon. Do środka włożyć wcześniej przygotowaną frużelinę wiśniową.
Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z makiem na wigilijny stół naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 7 przepisów na pierniczki naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na dania z bakaliami na Boże Narodzenie
Źródło: Agencja TVN