https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Promują zdrowy chleb z orkiszu

Marek Podraza
Marek Podraza
To popularne w średniowieczu zboże obecnie jest rzadko uprawiane. W szkole w Bystrej uczą się jego uprawy oraz pieką z niego pyszny chleb.

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej od kliku lat odbywa się wyjątkowa uroczystość - Tydzień Chleba na Zakwasie. Dotyczy on uprawy orkiszu i jego walorów w ekologicznym piekarnictwie.

- Uczniowie przygotowali ciekawe prezentacje multimedialne. Najważniejszą częścią uroczystości było rozstrzygnięcie konkursu „Śniadanie Wielkanocne” - wyjaśnia nam Józef Warchoł, dyrektor szkoły.

Konkurs na najlepszy stół serwujący wielkanocne zestawy śniadaniowe wygrał zespół w następującym składzie: Anna Woźniak, Adrian Mucha i Edward Rokosz, drugie miejsce zdobyli Justyna Tokarz, Kamila Trendowicz i Monika Hajduk, a trzecie - Justyna Augustyn, Dominika Ryzner i Justyna Jarek.

Temat chleba związany jest bezpośrednio z uprawą ekologicznego orkiszu w przyszkolnym gospodarstwie ekologicznym. - Szkoła przez cały czas utrzymuje gospodarstwo o powierzchni ponad 35 ha. Uczniowie poznają nie tylko tajniki uprawy orkiszu, ale uczą się też, jak pozyskać ziarno, mąkę, a później upiec z niej pyszny orkiszowy chleb - podkreśla Józef Warchoł, dyrektor ZSCKR w Bystrej.

Gazeta Gorlicka

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska