https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Proponują zakaz działalności gastronomicznej w Krakowie od 3 w nocy do 6 rano. Jest projekt uchwały w tej sprawie

Piotr Tymczak
Nocny Kraków
Nocny Kraków ANNA KACZMARZ
Ruch Zabytkowe Centrum przygotował projekt uchwały w sprawie ustalenia czasu pracy placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i usługowych dla ludności na terenie miasta Krakowa. Proponuje się w nim, by lokale gastronomiczne funkcjonowały od godz. 6 rano do 3 w nocy.

"Celem uchwały jest zapewnienie mieszkańcom dostępu do usług gastronomicznych w okresie czasu dostosowanym do zwyczajowo przyjętego funkcjonowania lokalnego życia w mieście. Celem tym jest też zapewnienie ochrony pracownikom zakładów gastronomicznych przed ich nadmiernym obciążeniem godzinami pracy oraz zrównoważeniem dokuczliwości jaką niesie prowadzenie działalności gospodarczej w mieście z życiem mieszkańców Krakowa" - zapisano w projekcie uchwały.

Ograniczenia miałyby obowiązywać w całym Krakowie

Wcześniej Ryszard Rydiger, przedstawiciel ruchu Zabytkowe Centrum, proponował, by lokale gastronomiczne (wszystkie, nie tylko sprzedające alkohol) były zamykane o 1 w nocy i mogły być otwierane o 6 rano. Miało to dotyczyć terenu objętego Parkiem Kulturowym Stare Miasto, historycznej dzielnicy Kazimierz i rejonu Hali Targowej na Grzegórzkach.

W projekcie uchwały godzina zamknięcia została przesunięta do 3 w nocy. Wskazano też, że ograniczenie miałoby obowiązywać w całym Krakowie.

- Wsłuchaliśmy się w dyskusję mieszkańców, jaka została wywołana w mediach po naszej pierwotnej propozycji. Uznaliśmy, że wyznaczenie godziny 3 w nocy będzie postulatem realnym do spełnienia - mówi Ryszard Rydiger z ruchu Zabytkowe Centrum.

Kto ma potrzebę spotykania się w restauracji o 3 w nocy?

Ryszard Rydiger przedstawia trzy podstawowe argumenty, które jego zdaniem przemawiają za tym, by ograniczyć funkcjonowanie gastronomii w Krakowie w godzinach od 3 w nocy do 6 rano.

- Istotne jest to, aby nie było sytuacji, w których można w lokalach gastronomicznych bawić się do białego rana, a później kontynuować zabawę już na ulicach od godz. 5:30, od której alkohol sprzedawany jest w sklepach. Jeżeli lokale gastronomiczne będą zamykane o godz. 3 w nocy, to można założyć, że nikt nie będzie czekał 2,5 godziny na otwarcie sklepów - przekonuje Ryszard Rydiger. - Trzeba też pamiętać, że w lokalach gastronomicznych pracują ludzie i w obecnych realiach nieraz muszą to robić przez całą noc do samego rana. Jeżeli lokale byłyby zamykane o 3 w nocy, to pracownicy mieliby czas na wypoczynek, bo trudno sobie wyobrazić, by nakazywano im czekać do 6, aby mogli lokal otworzyć - dodaje.

Z wyjątkiem nocy sylwestrowej i świąt

Ryszard Rydiger z ruchu Zabytkowe Centrum przedstawia też trzeci argument: - Gastronomia ma służy zaspokajaniu potrzeb mieszkańców. Nie znam osób i trudno takie będzie znaleźć, które o godzinie 3 w nocy lub tuż po niej umawiają się na spotkania w lokalach gastronomicznych lub mają potrzebę ze skorzystania z ich oferty. Oczywiście są wyjątki, takie jak noc sylwestrowa czy święta, co można uwzględnić w tworzeniu przepisów.

"W okresie pomiędzy godziną 3 w nocy a 6 rano w mieście Krakowie nie funkcjonują osoby, których celem jest zwiedzanie miasta, w sposób naturalny i samoistnie w godzinach tych większość instytucji, placówek jest zamknięta, to pora gdzie większość mieszkańców Krakowa nie korzysta z zakładów gastronomicznych" - zapisano w uzasadnieniu projektu uchwały.

Zaznaczono w nim również, że ograniczenia godzin otwarcia zakładów gastronomicznych dla ludności na terenie Krakowa nie obowiązywałyby w dniach 31 grudnia i 1 stycznia oraz w dniach wyznaczanych przez prezydenta Krakowa świąt i uroczystości publicznych.

Czas na opinię prawną i decyzje prezydenta oraz radnych

Co teraz stanie się z projektem uchwały w sprawie nocnych ograniczeń dla gastronomii w Krakowie?

- Jako członek Komisji Zrównoważonej Gospodarki Nocą składam wniosek o skierowanie tego projektu uchwały do dalszego procedowania. W szczególności, wnosiłbym o przeprowadzenie głosowania w Komisji celem zwrócenie się do Zespołu Radców Prawnych Urzędu Miasta Krakowa o wydanie opinii prawnej mającej udzielić odpowiedź na pytanie, co do jej dopuszczalności z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, ewentualnych zaproponowanie stosownych zmian,  poprawek tekstu - informuje Ryszard Rydiger. - Liczę na to, że w efekcie tych działań prezydent Krakowa projekt uchwały przekaże pod obrady Rady Miasta Krakowa - dodaje.

W projekcie uchwały podano definicję zakładu gastronomicznego:

to wyodrębniona lokalowo i organizacyjnie jednostka prowadząca działalność gospodarczą o charakterze usługowym, której głównym celem jest:

· przygotowywanie posiłków i napojów do spożycia na miejscu lub na wynos,

· sprzedaż tych produktów konsumentom,

· zapewnienie warunków do konsumpcji na miejscu,

· świadczenie dodatkowych usług związanych z gastronomią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Papież Leon XIV: „Pokój dla całego świata"

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska