"Celem uchwały jest zapewnienie mieszkańcom dostępu do usług gastronomicznych w okresie czasu dostosowanym do zwyczajowo przyjętego funkcjonowania lokalnego życia w mieście. Celem tym jest też zapewnienie ochrony pracownikom zakładów gastronomicznych przed ich nadmiernym obciążeniem godzinami pracy oraz zrównoważeniem dokuczliwości jaką niesie prowadzenie działalności gospodarczej w mieście z życiem mieszkańców Krakowa" - zapisano w projekcie uchwały.
Ograniczenia miałyby obowiązywać w całym Krakowie
Wcześniej Ryszard Rydiger, przedstawiciel ruchu Zabytkowe Centrum, proponował, by lokale gastronomiczne (wszystkie, nie tylko sprzedające alkohol) były zamykane o 1 w nocy i mogły być otwierane o 6 rano. Miało to dotyczyć terenu objętego Parkiem Kulturowym Stare Miasto, historycznej dzielnicy Kazimierz i rejonu Hali Targowej na Grzegórzkach.
W projekcie uchwały godzina zamknięcia została przesunięta do 3 w nocy. Wskazano też, że ograniczenie miałoby obowiązywać w całym Krakowie.
- Wsłuchaliśmy się w dyskusję mieszkańców, jaka została wywołana w mediach po naszej pierwotnej propozycji. Uznaliśmy, że wyznaczenie godziny 3 w nocy będzie postulatem realnym do spełnienia - mówi Ryszard Rydiger z ruchu Zabytkowe Centrum.
Kto ma potrzebę spotykania się w restauracji o 3 w nocy?
Ryszard Rydiger przedstawia trzy podstawowe argumenty, które jego zdaniem przemawiają za tym, by ograniczyć funkcjonowanie gastronomii w Krakowie w godzinach od 3 w nocy do 6 rano.
- Istotne jest to, aby nie było sytuacji, w których można w lokalach gastronomicznych bawić się do białego rana, a później kontynuować zabawę już na ulicach od godz. 5:30, od której alkohol sprzedawany jest w sklepach. Jeżeli lokale gastronomiczne będą zamykane o godz. 3 w nocy, to można założyć, że nikt nie będzie czekał 2,5 godziny na otwarcie sklepów - przekonuje Ryszard Rydiger. - Trzeba też pamiętać, że w lokalach gastronomicznych pracują ludzie i w obecnych realiach nieraz muszą to robić przez całą noc do samego rana. Jeżeli lokale byłyby zamykane o 3 w nocy, to pracownicy mieliby czas na wypoczynek, bo trudno sobie wyobrazić, by nakazywano im czekać do 6, aby mogli lokal otworzyć - dodaje.
Z wyjątkiem nocy sylwestrowej i świąt
Ryszard Rydiger z ruchu Zabytkowe Centrum przedstawia też trzeci argument: - Gastronomia ma służy zaspokajaniu potrzeb mieszkańców. Nie znam osób i trudno takie będzie znaleźć, które o godzinie 3 w nocy lub tuż po niej umawiają się na spotkania w lokalach gastronomicznych lub mają potrzebę ze skorzystania z ich oferty. Oczywiście są wyjątki, takie jak noc sylwestrowa czy święta, co można uwzględnić w tworzeniu przepisów.
"W okresie pomiędzy godziną 3 w nocy a 6 rano w mieście Krakowie nie funkcjonują osoby, których celem jest zwiedzanie miasta, w sposób naturalny i samoistnie w godzinach tych większość instytucji, placówek jest zamknięta, to pora gdzie większość mieszkańców Krakowa nie korzysta z zakładów gastronomicznych" - zapisano w uzasadnieniu projektu uchwały.
Zaznaczono w nim również, że ograniczenia godzin otwarcia zakładów gastronomicznych dla ludności na terenie Krakowa nie obowiązywałyby w dniach 31 grudnia i 1 stycznia oraz w dniach wyznaczanych przez prezydenta Krakowa świąt i uroczystości publicznych.
Czas na opinię prawną i decyzje prezydenta oraz radnych
Co teraz stanie się z projektem uchwały w sprawie nocnych ograniczeń dla gastronomii w Krakowie?
- Jako członek Komisji Zrównoważonej Gospodarki Nocą składam wniosek o skierowanie tego projektu uchwały do dalszego procedowania. W szczególności, wnosiłbym o przeprowadzenie głosowania w Komisji celem zwrócenie się do Zespołu Radców Prawnych Urzędu Miasta Krakowa o wydanie opinii prawnej mającej udzielić odpowiedź na pytanie, co do jej dopuszczalności z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, ewentualnych zaproponowanie stosownych zmian, poprawek tekstu - informuje Ryszard Rydiger. - Liczę na to, że w efekcie tych działań prezydent Krakowa projekt uchwały przekaże pod obrady Rady Miasta Krakowa - dodaje.
W projekcie uchwały podano definicję zakładu gastronomicznego:
to wyodrębniona lokalowo i organizacyjnie jednostka prowadząca działalność gospodarczą o charakterze usługowym, której głównym celem jest:
· przygotowywanie posiłków i napojów do spożycia na miejscu lub na wynos,
· sprzedaż tych produktów konsumentom,
· zapewnienie warunków do konsumpcji na miejscu,
· świadczenie dodatkowych usług związanych z gastronomią.
