Gotowanie to moja pasja, sprawia mi radość i daje relaks - mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 60 dag mąki pszennej tortowej
- 37 dag białego sera półtłustego
- 210 ml śmietany kwaśnej 18 proc.
- jajko
- 2 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
- olej do smażenia (minimum litr)
- cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać zmielony ser oraz śmietanę. Posiekać. Do ciasta dodać jajko, żółtka i pozostałe składniki. Posiekać i zagnieść na gładką kulę.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić na pasy szerokości półtoracentymetra. Każdy pas podzielić na mniejsze - ok. piętnastocentymetrowe paski.
Przygotowane paski zrolować delikatnie tak, by podwoiły swoją długość.
Z przygotowanych wałeczków uformować precle. Usmażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z dwóch stron. Przyrumienione odsączyć na papierowych ręcznikach i przestudzone posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie!

Wideo