https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką [PRZEPIS]

mad
Faszerowane pieczarki to doskonała przekąska na imprezę.
Faszerowane pieczarki to doskonała przekąska na imprezę. materiały prasowe
Przepis na faszerowane pieczarki.

Przekąski na raz, czyli finger foods. Czas karnawałowych zabaw potrwa jeszcze do marca, dlatego warto już teraz przygotować sobie listę szybkich w wykonaniu i nietuzinkowych przekąsek. Menu z finger foods sprawdzi się tu idealnie – ich spożycie zajmie dosłownie kilka chwil, tyle ile potrzeba na 1-2 kęsy. Nie musimy też myśleć o sztućcach, naszym gościom wystarczą palce. Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką doskonale smakują solo, podane na ciepło.

Składniki

  • 12 pieczarek
  • 1 paczka frankfurterek (np. Berger)
  • 50 g żółtego sera
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia

Wykonanie
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić
w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.
Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska