Przepis na domowe faworki! Jak zrobić dobry karnawałowy chrust? To wcale nie jest trudne!

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić pyszne domowe faworki? Zobaczcie przepis!
Jak zrobić pyszne domowe faworki? Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Kośmider
Udostępnij:
Chyba nie ma wątpliwości, że już niebawem na naszych stołach będą królować faworki, gdzieniegdzie nazywane chrustem. Te chrupie ciasteczka w kształcie kokardki to niewątpliwie symbol karnawału. Jak je zrobić? Zobaczcie przepis!

Faworki, chrust, chruściki… Na karnawałowych stołach nie może zabraknąć tych pysznych, słodkich przekąsek. Jak zrobić faworki idealne? Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.

Pyszne domowe faworki [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 litr na oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie faworków
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. W środku zrobić dołek, wbić do niego żółtka, dodać śmietanę i ocet (lub spirytus).
Wyrobić ciasto za pomocą noża (zagarniając i siekając składniki), a następnie wyrobić ręcznie w zgrabną kulę.
Jeśli ciasto jest za suche i składniki nie chcą się zlepić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić podczas wałkowania do stolnicy. 
Podzielić ciasto na mniejsze porcje (np. 3) i z każdej z nich rozwałkować cieniutki placek. Za pomocą radełka lub noża wykroić paski (długość i szerokość faworków zależy od Was), a następnie na środku każdego z nich zrobić podłużne nacięcie.
Przeciągnąć jeden koniec faworka przez dziurkę, uważając by nie porwać ciasta.
Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć faworki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Kośmider

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

Dobre faworki muszą być na dobrej mące oczywiście, ja polecam lubelle, na niej zawsze wychodzą idealne ;-)

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie