https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na domowe faworki! Jak zrobić dobry karnawałowy chrust? To wcale nie jest trudne!

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić pyszne domowe faworki? Zobaczcie przepis!
Jak zrobić pyszne domowe faworki? Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Kośmider
Chyba nie ma wątpliwości, że już niebawem na naszych stołach będą królować faworki, gdzieniegdzie nazywane chrustem. Te chrupie ciasteczka w kształcie kokardki to niewątpliwie symbol karnawału. Jak je zrobić? Zobaczcie przepis!

Faworki, chrust, chruściki… Na karnawałowych stołach nie może zabraknąć tych pysznych, słodkich przekąsek. Jak zrobić faworki idealne? Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.

Pyszne domowe faworki [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 litr na oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie faworków
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. W środku zrobić dołek, wbić do niego żółtka, dodać śmietanę i ocet (lub spirytus).
Wyrobić ciasto za pomocą noża (zagarniając i siekając składniki), a następnie wyrobić ręcznie w zgrabną kulę.
Jeśli ciasto jest za suche i składniki nie chcą się zlepić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić podczas wałkowania do stolnicy. 
Podzielić ciasto na mniejsze porcje (np. 3) i z każdej z nich rozwałkować cieniutki placek. Za pomocą radełka lub noża wykroić paski (długość i szerokość faworków zależy od Was), a następnie na środku każdego z nich zrobić podłużne nacięcie.
Przeciągnąć jeden koniec faworka przez dziurkę, uważając by nie porwać ciasta.
Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć faworki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Kośmider

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

Dobre faworki muszą być na dobrej mące oczywiście, ja polecam lubelle, na niej zawsze wychodzą idealne ;-)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska