Faworki, chrust, chruściki… Na karnawałowych stołach nie może zabraknąć tych pysznych, słodkich przekąsek. Jak zrobić faworki idealne? Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.
Pyszne domowe faworki [PRZEPIS]
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 litr na oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie faworków
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. W środku zrobić dołek, wbić do niego żółtka, dodać śmietanę i ocet (lub spirytus).
Wyrobić ciasto za pomocą noża (zagarniając i siekając składniki), a następnie wyrobić ręcznie w zgrabną kulę.
Jeśli ciasto jest za suche i składniki nie chcą się zlepić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić podczas wałkowania do stolnicy.
Podzielić ciasto na mniejsze porcje (np. 3) i z każdej z nich rozwałkować cieniutki placek. Za pomocą radełka lub noża wykroić paski (długość i szerokość faworków zależy od Was), a następnie na środku każdego z nich zrobić podłużne nacięcie.
Przeciągnąć jeden koniec faworka przez dziurkę, uważając by nie porwać ciasta.
Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć faworki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Kośmider
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?