Faworki, chrust, chruściki… Na karnawałowych stołach nie może zabraknąć tych pysznych, słodkich przekąsek. Jak zrobić faworki idealne? Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.
Pyszne domowe faworki [PRZEPIS]
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 litr na oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie faworków
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. W środku zrobić dołek, wbić do niego żółtka, dodać śmietanę i ocet (lub spirytus).
Wyrobić ciasto za pomocą noża (zagarniając i siekając składniki), a następnie wyrobić ręcznie w zgrabną kulę.
Jeśli ciasto jest za suche i składniki nie chcą się zlepić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić podczas wałkowania do stolnicy.
Podzielić ciasto na mniejsze porcje (np. 3) i z każdej z nich rozwałkować cieniutki placek. Za pomocą radełka lub noża wykroić paski (długość i szerokość faworków zależy od Was), a następnie na środku każdego z nich zrobić podłużne nacięcie.
Przeciągnąć jeden koniec faworka przez dziurkę, uważając by nie porwać ciasta.
Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć faworki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Kośmider
