Przepis na faworki: pyszne, kruche faworki. Sprawdź sprawdzony przepis na faworki! [TŁUSTY CZWARTEK]
Przepis na faworki: kruche faworki. Prosty i sprawdzony przepis na pyszne faworki
Jak zrobić pyszne, kruche faworki? Przepis na faworki jest naprawdę prosty. Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i...działać. Jak zrobić faworki. Faworki składniki. Smażenie faworków. Prosty przepis na faworki. Najlepszy przepis na faworki. Faworki składniki. Faworki przygotowanie. Przepis na faworki: prosty, szybki i sprawdzony przepis na faworki. Sprawdź!
Faworki czy chrusty? Ten kruchy przysmak funkcjonuje pod różnymi nazwami, ale pewne jest jedno, to drugi zaraz po pączkach największy przysmak na tłusty czwartek. Jak zrobić dobre faworki? Sprawdzamy!
Przepis na faworki. Chrust staropolski
Przepis autorstwa Grażyny Łacna-Walczak.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 4 dag masła
- 2 dag cukru
- 4 żółtka
- 3 jajka
- łyżka gęstej śmietany
- kieliszek spirytusu
- cukier puder
- cukier waniliowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus.
Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Przepis na faworki. Obowiązkowa przekąska karnawałowa: krakowski chrust
Przepis autorstwa Marty Góry.
Składniki:
10 żółtek
1 całe jajko
1łyżeczka do herbaty cukru pudru
1 łyżeczka do herbaty masła
mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus – łyżka, ale niekoniecznie
Wykonanie:
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.
Przepis na faworki
Składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
5 dag masła
1 jajko
4 żółtka
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka spirytusu
2l oleju do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką.
W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.
Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.
Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde.
W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.
Zobacz też:
PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek: prosty przepis na pączki, faworki, chrust [PRZEPIS NA PĄCZKI]
PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki na TŁUSTY CZWARTEK 2016? [PRZEPIS, SKŁADNIKI]
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Autor: Joanna Urbaniec