Przepisy na Halloween. Sprawdź pomysły na hallowenowe potrawy, przekąski i słodkości! Zobacz zdjęcia "strasznego" jedzenia 29.10

OPRAC.: MH
Przepisy i pomysły na Halloween. Nie masz pomysłu na przekąski na halloweenową imprezę? Zobacz inspiracje w galerii!
Przepisy i pomysły na Halloween. Nie masz pomysłu na przekąski na halloweenową imprezę? Zobacz inspiracje w galerii! Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Halloween tuż-tuż. Jeśli macie ochotę na przygotowanie wyjątkowych i strasznych przekąsek, ale nie wiecie, jak się za to zabrać, pędzimy z pomocą! Prezentujemy kilka propozycji na halloweenowe słodkości, a w galerii możecie zobaczyć przykłady. Niektórzy internauci mają naprawdę bujną wyobraźnię!

Halloween - przepisy. Pomysły na straszne przekąski i wypieki

Halloween co roku wypada 31 października. Co prawda w Polsce tradycja obchodzenia "strasznego" święta nie jest bardzo spopularyzowana, ale niektóre jego elementy widoczne są także u nas. Często na ten dzień organizowane są imprezy czy bale przebierańców, będące namiastką tego, co w Halloween robi się na przykład w Stanach Zjednoczonych. Jeśli nie mamy okazji wybrać się na żadną imprezę, możemy poświętować Halloween na swój własny sposób i na przykład przygotować sobie straszne śniadanie czy deser. Poniżej podajemy kilka przepisów, które sprawdzą się zarówno na wieczór przed telewizorem, jak i halloweenową domówkę.

Pyszne i "straszne" przepisy na halloween i nie tylko

W zeszłym roku pandemia nieco pokrzyżowała nam różne imprezowe plany, ale w tym roku możemy korzystać z braku restrykcyjnych obostrzeń i świętować na całego! A wiadomo, że nie ma udanej imprezy bez dobrego jedzenia.

1. Krwawa pizza

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego,
  • kawałek żółtego sera,
  • 2 łyżki twardego sera typu parmezan,
  • garść czarnych oliwek.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę i ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby powstała jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Następnie z gotowego ciasta uformuj placek, który zmieści się na dnie patelni. Przełóż je na rozgrzaną patelnię.
  3. Smaż przez około 5 minut, a następie przewróć na drugą stronę.
  4. Gdy obie strony pizzy będą podsmażone i zarumienione, czas na dekorowanie! Zostaw pizzę na patelni, aby się podgrzewała i w tym czasie nakładaj po kolei:
  • grubą warstwę przecieru pomidorowego
  • na to paski żółtego sera - najlepiej ułóż je w taki sposób, aby układały się w sieć pająka
  • teraz możesz dodatkowo posypać pizzę parmezanem
  • z oliwek zrób pajączki - oliwkę przetnij na pół, jedną połowę połóż na pizzy, a drugą potnij na cienkie paseczki w celu zrobienia pajęczych nóżek
  • gotową pizzę możesz jeszcze polać keczupem. Jeśli wolisz więcej dodatków, możesz je dołożyć - świetnie sprawdzą się jeszcze pomidory!

2. Bananowe duszki - przepis dla leniwych

Składniki:

  • kilka bananów
  • tabliczka białej czekolady
  • rodzynki lub czekoladowe draże
  • patyczki do szaszłyków lub lodów.

Przygotowanie:

  • Banany przetnij w poprzek na pół. Nadziej każdą połówkę na patyczek.
  • W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Gdy nieco ostygnie, ale nadal będzie płynna, zanurzaj w niej każdego banana.
  • Banany zamiast kłaść na talerzu, możesz nabijać w gąbkę lub chwilę poczekać, aż czekolada zastygnie.
  • Zanim czekolada zrobi się całkiem twarda, wbij w polewę dwie rodzynki lub dwa draże, imitujące oczy duszków. Możesz je włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, aby wszystko stężało.

3. Paluchy wiedźmy

Składniki:

  • 230 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki migdałów.

Przygotowanie:

  • Posiekaj na małe kawałeczki schłodzone masło.
  • Wymieszaj w misce masło, jajko, cukier puder, aromat migdałowy, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na części. Uformuj z ciasta kilkanaście grubszych wałków, z których możesz zrobić kształt palców. W każdego palca wbij migdała - to będzie paznokiec.
  • Piecz paluchy wiedźmy przez 15 minut w temperaturze 180 C. I gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jakie kraje są najbardziej “odporne klimatycznie?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie