https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na zupy. Zupa krem z zielonego mrożonego groszku [PRZEPIS]

mad
Zupa krem z zielonego mrożonego groszku.
Zupa krem z zielonego mrożonego groszku. Fot. Stanisław Romek
Nie macie pomysłu na zupę? Zupę krem z zielonego mrożonego groszku robi się błyskawiczne, a smakuje obłędnie.

Przepisem na zupę krem z zielonego groszku podzielili się nasi Czytelnicy Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga „Kuchenne Wariacje”.

Zupa krem z zielonego mrożonego groszku.
Zupa krem z zielonego mrożonego groszku. Fot. Stanisław Romek

Składniki

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól, kminek mielony
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • żółtko

Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać zielony groszek i gotować do miękkości. Kiedy groszek się ugotuje, odstawić 2 łyżki do dekoracji. Resztę zblendować na gładką masę. Do kremu dodać bulion warzywny i wymieszać. Na koniec połączyć śmietanę z żółtkiem, dodać do niej niewielką ilość zupy, a potem przelać do kremu.
Gotowy krem udekorować śmietaną i groszkami, które wcześniej odłożyliśmy. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska