https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowy dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Zobaczcie przepis!
Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Zobaczcie przepis! Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Domowy dżem truskawkowo-jabłkowy według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki to prawdziwe lato zamknięte w słoiku! Zobaczcie jak zrobić taki dżem!

Domowe przetwory wracają do łask! I dobrze, bo to prawdziwy smak lata i wspomnienie smaków dzieciństwa. Przepisem na dżem truskawkowo-jabłkowy podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki: 

  • 60 dag truskawek 
  • 40 dag jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych) 
  • żelfix 3:1  
  • 35 dag cukru  
  • ½ łyżeczki cynamonu 

Wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Jabłka umyć, obrać  ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i zagotować, wsypać cukier i cynamon, gotować ok. 1 min. Pianę zebrać łyżką cedzakową. Dżem  nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami i pozostawić do góry dnem na ok. 5 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska