Jak zrobić domowy chrzan? Przepis jest bardzo prosty! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja-Fudalewska-Jasińska, autorka bloga „Gotuj z Patrycją”.
Składniki
- 25 dag korzenia chrzanu
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- kilka łyżek gorącej wody
- sól
Wykonanie
Chrzan umyć. Zalać zimną wodą i pozostawić na 2 godziny. Potem obrać cienko i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuścić jedną łyżeczkę cukru i dodać do chrzanu. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obrać, podzielić na pół i wyjąć z nich żółtka. Rozetrzeć widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokroić w bardzo drobną kostkę i połączyć z żółtkami. Dodać chrzan i wymieszać wszystko dokładnie. Przechowywać w lodówce.
