Karczma Huculanka w Regietowie była dzisiaj wyjątkowo głośna. W stadninie rozegrany został bowiem pierwszy etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, dedykowanego właśnie gospodyniom. Choć początkowo z powiatu gorlickiego do konkursu zgłosiło się jedenaście kół, ostatecznie z miejsce rozgrywek przyjechało siedem.
Były to:
- Koło Gospodyń Wiejskich Gładyszów z gładyszowskim warem ze zlepieńcami
- Stowarzyszenie przyjaciół Folkloru Koło Gospodyń w Kobylance, które serwowało kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
- Koło Gopsodyń Wiejskich w Kobylance próbowało zaskoczyć kubki smakowe jury gołąbkami z kaszą, mięsem i grzybami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy, które zaserwowało roladki schabowe
- Koło Gospodyń Wiejskich z Bobowej, które zaskoczyło kichą w chlebowym garze
- Koło Gospodyń Wiejskich ze Staszkówki, które serwowało jaśkowe uszy w potrawce
- Koło Gospodyń Wiejskich z Wójtowej, które przyrządziło królika w śmietanie
Jury skosztowało wszystkich potraw w ilościach większych, niż degustacyjne – wszystkie panie bowiem potraktowały konkurencję bardzo poważnie i wydało normalne, domowe porcje. Kołom przyznawane zostały punkty. Na podstawie ich liczby powstanie małopolski ranking. Do półfinału przejdzie maksymalnie dziesięć zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.
Oczywiście oprócz potraw konkursowych, na stołach uginało się od innych smakołyków. Nie mogło zabraknąć ciast i ciasteczek, domowego chleba ze smalcem i ogórkami małosolnymi, różnych lemoniad, drożdżówek. Goście, którzy w zamiarach mieli obiad w karczmie, na ten widok szybko zmienili plany i ruszyli między stoiska, by kosztować, smakować, dopytywać o szczegóły przepisów.
Ostatecznie za podium stanęły
I. Koło Gospodyń Wiejskich z Bobowej
II. Koło Gospodyń Wiejskich w Wójtowej
III. Koło Gospodyń Wiejskich w Gładyszowie
