Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: dzieżtok, czyli potrawa z ziemniaków i śliwek [PRZEPIS]

mad
archiwum
Dzieżtok, czyli gorczańsko-pienińska potrawa z ziemniaków i śliwek.

W Gorcach o rdzennej, tradycyjnej kuchni się nie zapomina. Dlatego Koło Gospodyń Wiejskich wraz ze stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” wydało książkę „Smaki gorczańsko-pienińskie”. Można tam znaleźć przepisy na smaczne regionalne dania, przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Zebrane potrawy, udostępnione przez mieszkańców gmin Krościenko nad Dunajcem, Czorsztyn oraz Ochotnica Dolna, pachną swojsko i rodzinnie, przypominając dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po ciężkim dniu pracy.

Składniki

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 40 dag śliwek węgierek
  • szklanka słodkiej śmietany
  • sól i cukier do smaku


Wykonanie

Ugotować kompot ze śliwek i lekko osłodzić. Ziemniaki ugotować oddzielnie, odcedzić i zalać gorącym kompotem (można dodać śliwki). Doprawić według uznania słodką śmietaną.


Zobacz też:
Nie samym mięsem człowiek żyje! Rozmowa z Dorotą Sokół, dietetyczką

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska