W Gorcach o rdzennej, tradycyjnej kuchni się nie zapomina. Dlatego Koło Gospodyń Wiejskich wraz ze stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” wydało książkę „Smaki gorczańsko-pienińskie”. Można tam znaleźć przepisy na smaczne regionalne dania, przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Zebrane potrawy, udostępnione przez mieszkańców gmin Krościenko nad Dunajcem, Czorsztyn oraz Ochotnica Dolna, pachną swojsko i rodzinnie, przypominając dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po ciężkim dniu pracy.
Składniki
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 40 dag śliwek węgierek
- szklanka słodkiej śmietany
- sól i cukier do smaku
Wykonanie
Ugotować kompot ze śliwek i lekko osłodzić. Ziemniaki ugotować oddzielnie, odcedzić i zalać gorącym kompotem (można dodać śliwki). Doprawić według uznania słodką śmietaną.
Zobacz też:Nie samym mięsem człowiek żyje! Rozmowa z Dorotą Sokół, dietetyczką
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na szparagi
Zobacz też:TOP 10 najlepszych ciast z truskawkami naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN