https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: dzieżtok, czyli potrawa z ziemniaków i śliwek [PRZEPIS]

mad
archiwum
Dzieżtok, czyli gorczańsko-pienińska potrawa z ziemniaków i śliwek.

W Gorcach o rdzennej, tradycyjnej kuchni się nie zapomina. Dlatego Koło Gospodyń Wiejskich wraz ze stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” wydało książkę „Smaki gorczańsko-pienińskie”. Można tam znaleźć przepisy na smaczne regionalne dania, przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Zebrane potrawy, udostępnione przez mieszkańców gmin Krościenko nad Dunajcem, Czorsztyn oraz Ochotnica Dolna, pachną swojsko i rodzinnie, przypominając dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po ciężkim dniu pracy.

Składniki

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 40 dag śliwek węgierek
  • szklanka słodkiej śmietany
  • sól i cukier do smaku


Wykonanie

Ugotować kompot ze śliwek i lekko osłodzić. Ziemniaki ugotować oddzielnie, odcedzić i zalać gorącym kompotem (można dodać śliwki). Doprawić według uznania słodką śmietaną.


Zobacz też:
Nie samym mięsem człowiek żyje! Rozmowa z Dorotą Sokół, dietetyczką

Wybrane dla Ciebie

Dobre wieści dla wielu seniorów. Od czerwca możesz zyskać 340 zł

Dobre wieści dla wielu seniorów. Od czerwca możesz zyskać 340 zł

Próba porwania dziecka w Nowym Sączu? Policja dementuje fake newsy

Próba porwania dziecka w Nowym Sączu? Policja dementuje fake newsy

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska