Rzodkiewka - kalorie
Rzodkiewka możemy zajadać się bez ograniczeń – 100 gram tego warzywa to tylko 14 kalorii. Polecana jest więc osobom na diecie. Co ważne – rzodkiewka przyspiesza też przemianę materii. Znajdziemy w niej także błonnik, który daje uczucie sytości.
Rzodkiewka – właściwości
To małe warzywo kryje w sobie wielka moc! Nie dość, że rzodkiewka jest niskokaloryczna, to bogata w witaminy i minerały, głównie:
- potas
- wapń
- fosfor
- magnez
Zastanawialiście się, dlaczego rzodkiewka ma ostry smak? Spieszymy z odpowiedzią: to za sprawa siarki. Rzodkiewka kryje również w sobie witaminy z grupy B. Właściwości rzodkiewki są więc liczne. Rzodkiewka jest też naturalnym antybiotykiem, podobnie jak na przykład czosnek.
Rzodkiewka – uprawa
Rzodkiewka zwiastuje wiosnę. Już w maju możemy cieszyć się pierwszymi rzodkiewkami. Uprawiana była już w starożytnym Egipcie! W przydomowych ogródkach rzodkiewkę można mieć od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Nasiona można wysiać już w marcu. Za dwa miesiące będzie się można cieszyć pierwszymi zbiorami.
Rzodkiewka lubi żyzna glebę. Aby pięknie rosła można od czasu do czasu polać ją na przykład gnojówką z pokrzyw. Z podlewaniem rzodkiewki należy uważać – im więcej wody dostanie, tym będzie większa, a co za tym idzie – pusta w środku i niesmaczna. Polecamy uprawiać rzodkiewkę nawet w niewielkich ogródkach, a jej smakiem będziemy cieszyć się od wiosny do jesieni.
Rzodkiewka – przepisy

Aby cieszyć się długo smakiem rzodkiewki, możemy ją...ukisić
Przepis na kiszoną rzodkiewkę
Składniki na 1 słoik
- pęczek rzodkiewek
- 3 duże ząbki czosnku
- mały pęczek koperku lub koper
- kawałek chrzanu
- parę ziarenek pieprzu
- sól kamienna do przetworów - niejodowana (1 łyżka na 0,5 litra wody)
Wykonanie
- Rzodkiewki umyć, obciąć końcówki i ogonki. Słoik wyparzyć, na dno położyć połowę koperku, kawałek chrzany, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki na wierzchu, czosnek, chrzan, pieprz i koperek.
- Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić sól, zalewę ostudzić i zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. Po około 5 dniach rzodkiewki można jeść.
Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku

Katarzyna Kośmider, autorka bloga W kuchni Katie, poleca sałatkę z młodych ziemniaków.
Składniki dla 2-3 osób
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
- sól, pieprz do smaku
- 500 ml kefiru (do podania)
Wykonanie
- Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
- Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Koperek drobno posiekać.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
- Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki.
- Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis na chłodnik z botwinki i rzodkiewki

Chłodnik z dodatkiem rzodkiewki poleca Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki
Składniki dla 6-8 osób
- pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
- 1-2 świeże ogórki
- 1-2 pęczki rzodkiewek
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
- przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
- 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
- Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
- W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
- Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Rzodkiewka w ciąży
Jeść rzodkiewki w ciąży, czy nie jeść? Zdania na ten temat są podzielone. Z pewnością należy unikać wczesnych rzodkiewek, ponieważ mogą być za bardzo nawożone. Warto więc wybierać rzodkiewki od sprawdzonego dostawcy. Wtedy mamy pewność, że rzodkiewki nie są przesadnie nawożone chemią i są naturalnie wyhodowane. Z jedzeniem rzodkiewek w ciąży jest jak ze wszystkim: należy zachować umiar.
Źródło: Dzień Dobry TVN
