Jakie sałatki podać na wielkanocny stół? Sałatka wielkanocna może być warstwowa, z majonezem lub bez, z ryżem, klasyczna jarzynowa… Ważne, by była smaczna! Zobaczcie najlepsze przepisy na wielkanocne sałatki:
- Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem
- Efektowna sałatka „ananas”
- Chrupiąca sałatka z kurczakiem, ananasem, jabłkami i kukurydzą
- Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
- Sałatka z tortellini, selera i jajek
- Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami
- Sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą
- Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich
Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem [PRZEPIS]

Składniki na dużą salaterkę
- duży słoik pieczarek marynowanych
- puszka zielonego groszku
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- czerwona papryka
- jeden podwójny filet z kurczaka
- 4 jajka
- 100 g żółtego sera
- mały słoik majonezu
- przyprawa gyros
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie sałatki
Umyj piersi kurczaka, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i także pozostaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W dużej salaterce wykładaj kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładaj całe pieczarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstaw na parę godzin do lodówki.
Przepis Andżeliki Knop
Efektowna sałatka „ananas” na wielkanocny stół [PRZEPIS]

Składniki
- ok. 30 dag sera (gouda, mozarella, oscypek)
- 4-5 jajek na twardo
- 5 łyżek majonezu
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 słoik selera w zalewie
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- ok. 20 dag szynki
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku na pióropusz
- 15 dag orzechów włoskich (połówki)
Wykonanie sałatki
Ser i jajka zetrzeć na tarce wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kostkę ananasem, majonezem i doprawić solą i pieprzem. Na duży półmisek nałożyć 1/4 masy w kształcie spodu ananasa, ułożyć pęczek szczypiorku w kształcie pióropusza i ułożyć warstwę selera, przykryć masą i rozłożyć warstwę kukurydzy, znowu nałożyć porcję masy, a na to rozłożyć pokrojoną w kostkę szynkę , rozsmarować resztę masy , wyrównać i ułożyć połówki orzechów. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Chrupiąca sałatka z kurczakiem, ananasem, jabłkami i kukurydzą [PRZEPIS]

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 seler naciowy
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 4 jabłka
- szklanka orzechów
- majonez
- jogurt grecki
- koperek
- sól, pieprz
Wykonanie sałatki
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu, posolić i popieprzyć. Seler naciowy drobno pokroić, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ananasa z puszki odsączyć i pokroić. Orzechy i koperek posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki, razem z kukurydzą wymieszać w misce. Dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Przepis Agnieszki Krawczyk
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską [PRZEPIS]

Składniki na sałatkę gyros
- kapusta pekińska
- 1-2 piersi z kurczaka
- kukurydza w puszce
- 2-3 czerwone cebule
- 2-3 ogórki kiszone
- przyprawa gyros
- majonez kielecki
- 2 łyżki ketchupu
- zielona pietruszka lub szczypiorek
Wykonanie sałatki
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, posypać przyprawą gyros i podsmażyć do miękkości na oleju, wystudzić. Kapustę pokroić dowolnie, cebule w krążki, ogórki w kostkę, posiekać zieleninę. Majonez wymieszać z ketchupem i połączyć wszystko, doprawić. Wstawić do lodówki, żeby się przegryzło.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Sałatka z tortellini, selera i jajek [PRZEPIS]

Składniki
- 1 opakowanie tortellini z szynką (250 g)
- 1 mały słoiczek selera wybornego
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 ogórki kiszone
- 2 pęczki szczypiorku
- ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
- sól, pieprz - do smaku
- 3 łyżki oleju lub oliwy
Wykonanie sałatki
W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo - ok. 12 minut.
Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek, czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis Doroty Wójcickiej
Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami [PRZEPIS]

Składniki
- 1 awokado
- 1 zielony ogórek pozbawiony pestek
- 10 rzodkiewek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie sałatki
Awokado obieramy i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, rzodkiewki i jajka drobno kroimy.
Dodajemy do awokado. Majonez i jogurt łączymy razem.
Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej
Sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą [PRZEPIS]

Składniki:
- 3,5 łyżki dzikiego ryżu
- 1,5 szklanki wody
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 słoik selera konserwowego wiórki
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie sałatki
Ryż przesypać do garnka. Zalać wodą. Wodę posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając.
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Kawałki mięsa smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem.
Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz przyprawy. Wymieszać.
Gotową sałatkę wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek
Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich na wielkanocny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 dużego selera
- 5 ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki majonezu kieleckiego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 soczyste jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
