Sałatki są doskonałym pomysłem na lunch lub kolację. A ta pożywna sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą z pewnością zaspokoi nawet większy głód. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Składniki:
- 3,5 łyżki dzikiego ryżu
- 1,5 szklanki wody
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 słoik selera konserwowego wiórki
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Ryż przesypać do garnka. Zalać wodą. Wodę posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając.
2. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Kawałki mięsa smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz przyprawy. Wymieszać.
5. Gotową sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
