https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą [PRZEPIS]

mad
Pożywna sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą. Zobaczcie przepis!
Pożywna sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Prosta i pożywna sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą. Zobaczcie przepis.

Sałatki są doskonałym pomysłem na lunch lub kolację. A ta pożywna sałatka z dzikim ryżem, kurczakiem, selerem i kukurydzą z pewnością zaspokoi nawet większy głód. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Składniki:

  • 3,5 łyżki dzikiego ryżu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 słoik selera konserwowego wiórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
1. Ryż przesypać do garnka. Zalać wodą. Wodę posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając.
2. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Kawałki mięsa smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz przyprawy. Wymieszać.
5. Gotową sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska