Śledzie po cygańsku na Wigilię [PRZEPIS]
SKŁADNIKI
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 2 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- oliwa do smażenia
Sos:
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżki oleju
- 150 ml ketchupu łagodnego
- 1,5 łyżki octu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły".
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Wideo