Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Śledzie po cygańsku na Wigilię. Jak zrobić śledzie po cygańsku na święta? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Zobaczcie przepis!
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Śledzie po cygańsku to wyjątkowe śledzie z pysznym sosem. Warto je podać na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepis!

Śledzie po cygańsku na Wigilię [PRZEPIS]

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 150 ml ketchupu łagodnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". 

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska