Śledzie po cygańsku na Wigilię. Jak zrobić śledzie po cygańsku na święta? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Zobaczcie przepis!
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Udostępnij:
Śledzie po cygańsku to wyjątkowe śledzie z pysznym sosem. Warto je podać na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepis!

Śledzie po cygańsku na Wigilię [PRZEPIS]

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 150 ml ketchupu łagodnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". 

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kamila
Do sosu polecam użyć keczup włocławek, wtedy wychodzi przepyszna :-)
Dodaj ogłoszenie