Składniki
- 70 dag solonych płatów śledzia (8 szt.)
- 2 jajka (rozdzielone)
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek kwaśnej śmietany (18 proc.)
- 10 dag mąki
- sól
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
- natka pietruszki
Składniki na sos z korniszonów
- średnia cebula
- 4 dag margaryny
- 3 dag mąki
- szklanka rosołu
- 4 średniej wielkości korniszony
- sól, pieprz
Wykonanie
Śledzie. Płaty solonych śledzi wymoczyć, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką. Przyrządzić ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko posolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu. Ułożyć na półmisku, przybrać natką pietruszki. Podawać z sosem korniszonowym lub innym o ostrym smaku. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Sos z korniszonów. Cebulkę drobno posiekać, udusić na tłuszczu, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem, zagotować. Do sosu dodać drobno pokrojone korniszony, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać 1/8 l śmietany.
Źródło: Dzień Dobry TVN