Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie smażone w cieście z sosem z korniszonów [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Takie śledzie przygotowywane są od lat na terenie gminy Książ Wielki. Przepis polecają Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.

Składniki

  • 70 dag solonych płatów śledzia (8 szt.)
  • 2 jajka (rozdzielone)
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (18 proc.)
  • 10 dag mąki
  • sól
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • natka pietruszki

Składniki na sos z korniszonów

  • średnia cebula
  • 4 dag margaryny
  • 3 dag mąki
  • szklanka rosołu
  • 4 średniej wielkości korniszony
  • sól, pieprz

Wykonanie

Śledzie. Płaty solonych śledzi wymoczyć, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką. Przyrządzić ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko posolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu. Ułożyć na półmisku, przybrać natką pietruszki. Podawać z sosem korniszonowym lub innym o ostrym smaku. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Sos z korniszonów. Cebulkę drobno posiekać, udusić na tłuszczu, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem, zagotować. Do sosu dodać drobno pokrojone korniszony, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać 1/8 l śmietany.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska