Przepisem na tartaletki z tatarem śledziowym podzieliła się z nami Katarzyna Jaworek, autorka bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi."
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g margaryny
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki smietany 18%
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na tatara
- 5 matiasów solonych
- 15 sztuk pieczarek marynowanych
- 3 ogórki konserwowe
- 3 strąki papryki czerwonej marynowanej
- 1 pomarańcza
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Zobacz też: Śledziówka 2019. TOP 10 przepisów na pyszne śledzie naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysły na karnawałowe przekąski. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na imprezę
Zobacz też:TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz też:Kultowe potrawy z barów mlecznych. Przepisy na dania z barów mlecznych
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Sprawdź się, czy jesz po krakowsku! Magda Gessler odpadnie przy pierwszym pytaniu. QUIZ
Źródło: Agencja TVN