Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca kluseczki dla dużych i małych.
Składniki na ok. 30 sztuk
- 750 ml wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej
Dodatkowo
- 1 małe jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- cukier kryształ do posypania po wierzchu
Wykonanie
Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszając aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować - aż do całkowitego wykorzystania.
Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.
Zobacz koniecznie!

Wideo