FLESZ - Rosja na marginesie świata sportu. Czy presja sportowa ma sens?

Kraków to miasto niezwykłe pod wieloma względami – bogactwo historii, kultury i tradycji obejmuje także sztukę kulinarną. Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że krakowskie dziedzictwo kulinarne to także street food. Już w średniowieczu działały na ulicach faryny, czyli przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców, żaków. Natomiast popularna ostatnio "maczanka po krakowsku" to odkryty na nowo przysmak krakowskich fiakrów, jedzony już w XVII wieku.
To właśnie kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski Mieczysław Czuma i Leszek Mazan poświęcili swoją najnowszą książkę. „Smoczy apetyt” to bogato ilustrowana, niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski. Teksty autorów wzbogacone zostały felietonami m.in. Mikołaja Reya, Rafała Sonika czy Charlesa Daigneaulta. Nie zabrakło też fotografii i ilustracji, a także autorskich przepisów dla wszystkich kochających kulinarne eksperymenty. Wydawnictwo opatrzył wstępem Prezydent Miasta Krakowa prof. Jacek Majchrowski.
Książkę z autografami będzie można kupić podczas spotkania.
- Odkryte baseny w Krakowie to... prehistoria. Pamiętacie Cracovię, Wisłę i Polfę?
- Złote lata 90. Tak wyglądał Kraków niemal 30 lat temu!
- Gdzie wybrać się w niedzielę? Pomysł na jednodniową wycieczkę
- 15 lat temu wielka galeria zmieniła centrum Krakowa. Jak miasto wyglądało bez niej?
- Oto najnowsze hity z kartkówek szkolnych (FOTO)
- Romantyczne miejsca na randkę w Krakowie