Przepis na sos do spaghetti carbonara według polskiego Masterchfa!
Przepisów na spaghetti carbonara jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti, finalista szóstej edycji Master Chef, podaje recepturę na włoską, domową carbonarę.
Carbonara to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych włoskich dań.
- To jedna z tych potraw, które mógłbym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze przypomina mi niedzielne, rodzinne obiady w domu nieopodal Rzymu – opowiada Matteo Brunetti.
Składniki
- 120 g spaghetti
- 2 jajka
- 30 g pecorino
- 15 g parmigiano
- 100 g pancetta (lub guanciale albo boczku)
- pieprz do smaku
- woda (wrzątek w garnku)
- 2 łyżki soli (do wody)
Wykonanie
- Pancettę pokroić w nieduże paski i przesmażyć lekko na patelni. Pecorino i parmigiano zetrzeć na drobnej tartce. W misce roztrzepać jajka i dodać starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Do masy dodać sporą ilość pieprzu. Sosu nie należy już solić, ponieważ ser i pancetta są wystarczająco słone.
- Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu, odsączyć go i ponownie włożyć do garnka. Dodać sos, wymieszać delikatnie podgrzewając całość. Jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodać część przesmażonej pancetty i ponownie wymieszać.
- Wyłożyć na talerz, udekorować pozostawionym serem i pancettą.

Kto wymyślił spaghetti carbonara?
Historii na temat powstania spaghetti carbonara jest wiele. Pierwsza z nich głosi, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy z Umbrii. W kopalniach, z których pracujący mężczyźni nie wychodzili na powierzchnię przez kilka dni, trudno było o świeże produkty. Jednak ser, jajka, makaron i podgardle doskonale nadawały się do przechowywania w takich warunkach. Dodatkowo powstałe z nich danie było pożywne. Tłumaczyłoby to również nazwę potrawy, ponieważ carbonari to po włosku górnicy.
Druga legenda początków carbonary dopatruje się pod koniec II wojny światowej. W tej wersji przepis powstał z połączonych racji żywnościowych amerykańskich żołnierzy i lokalnych produktów.
- Do przygotowania tego dania potrzeba niewielu składników, ale muszą być one jak najlepszej jakości. We Włoszech używamy jajek, sera pecorino i parmigiano, pancetty lub guanciale. Do tego pieprz, sól i dobry makaron – zdradza Matteo Brunetti.
O ile sera pecorino i parmezanu nie trzeba nikomu przedstawiać, o tyle pancetta i guanciale mogą stanowić zagadkę. Pancetta to nic innego jak dojrzewający boczek wieprzowy, peklowany w solance z dodatkiem pieprzu.
Z kolei guanciale to wieprzowe podgardle, dojrzewające w soli i pieprzu. Jego nazwa może być myląca, ponieważ guancia w języku włoskim oznacza policzek. W Polsce bywa problem z dostępnością tych dwóch produktów. Można sobie z tym poradzić, zastępując je wędzonym boczkiem. W smaku jest zbliżony, choć gastronomiczni konserwatyści mogą być odmiennego zdania.
Przepis na sos bolognese do spaghetti
Spaghetti bolognese powstało we włoskim mieście Bolonia. To aromatyczny i pyszny sos do spaghetti na bazie mięsa, z dodatkiem pasty pomidorowej i świeżych ziół. Sekretem dobrego sosu do spaghetti bolognese jest długie gotowanie - wtedy mamy pewność, że zapach i smak będzie zachwycający. Czas duszenia sosu bolognese to minimum dwie godziny.
Składniki
- 50 dag wołowiny
- ok. 70 g wędzonego boczku
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów dobrej jakości
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 listki laurowe
- sól, cukier, pieprz w ziarnach
- parmezan
- makaron - najlepiej tagliatelle
Wykonanie
- Marchewkę wymyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Boczek drobno pokroić. Pomidory z puszki zmiksować. Mięso wołowe zmielić w maszynce do mielenia.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić boczek i podsmażyć go na złoty kolor. Dodać cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Należy uważać na czosnek, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki.
- Na patelnię dorzucić marchew i selera. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka chwil, aż warzywa zmiękną.
- Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć. Od czasu do czasu wymieszać.
- Na patelnię wlać mleko i poczekać aż odparuje. Następnie dodać wino i znów pozwolić mu trochę odparować. Dorzucić pomidory, liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
- Zmniejszyć ogień pod patelnią, patelnię przykryć pokrywką i dusić sos bolognese przez przynajmniej 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku, dodać tymianek i oregano, dodać trochę przecieru pomidorowego. Pyszny sos do spaghetti gotowy!

Przepis na sos do spaghetti napoli
Sos do spaghetti napoli zrobi każdy. Jest to jeden z najprostszych sosów do spaghetti. Podstawą są pomidory, oliwa, czosnek, sól i pieprz. Oczywiście dla wzbogacenia smaku można dodać ulubione zioła, czy ostrą paprykę. Istnieje też wersja z podsmażona cebulą. Eksperymentujcie!
Składniki
- dojrzałe pomidory
- kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
- oliwa
- sól, pieprz, bazylia
- parmezan
- makaron spaghetti dobrej jakości
Wykonanie
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli lekko twardy.
- W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pozbyć się twardych części. Drobno pokroić i wrzucić do rondelka z nagrzaną oliwą. Chwilę poddusić i zmiksować na gładką masę. Ponownie zagotować, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sól oraz pieprz do smaku.
- Sos wymieszać z makaronem i udekorować bazylią. Posypać startym parmezanem.
Przepis na spaghetti z cukinii z sosem pesto
Alternatywą do makaronów jest spaghetti z cukinii. Aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia i… temperówka do warzyw. Jak w łatwy i prosty sposób przygotować tą warzywną bombę witaminową?
Składniki
- 1 duża cukinia
- 12 pomidorków koktajlowych
- garść liści szpinaku baby
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 75 g orzechów
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 połówka cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Cukinię dokładnie umyć i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki zrobić z niej paski spaghetti.
- Przygotować pesto: natkę pietruszki umyć i posiekać, dodać ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie zblendować za pomocą pulsacyjnych ruchów.
- Gotowe pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Następnie wszystkie składniki razem z makaronem z cukinii przełożyć na patelnię i podsmażyć przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
- Gotową pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość można skropić sokiem z cytryny.

Ile kalorii ma spaghetti?
Czy spaghetti jest kaloryczne? To zależy od sosu i użytych składników. Sam makaron nie jest zbyt kaloryczny – w 100 gramach ma tylko koło 150 kalorii. Najmniej kaloryczny będzie makaron spaghetti z sosem napoli. Bardziej kaloryczne jest spaghetti bolognese – 400 gram będzie miało ponad 600 kalorii. To naprawdę sporo.
