Marnujemy mnóstwo jedzenia. Pewnie też to znasz. Wracasz ze sklepu, wsadzasz coś do lodówki, a po dwóch dniach okazuje się, że jest do wyrzucenia. Biały serek ma żółty osad, wędliny się ślimaczą, a owoce pełne są czarnych plamek. Z czego to wynika? Co zrobić, by nie marnować tyle jedzenia i mieć w lodówce zawsze świeże produkty?
Jak długo można przechowywać w lodówce?
Każdy produkt wymaga innego traktowania. Pierwszym wyznacznikiem jest data ważności, którą znajdziesz na opakowaniu. Wybierając produkty w sklepie zwróć na nią uwagę, szczególnie w przypadku wędlin, serów czy mieszanek sałat - zastanów się, czy jesteś w stanie zjeść produkt w wyznaczonym czasie.
Większym problemem jest jednak przechowywanie jedzenia w otwartych opakowaniach lub takiego, które daty ważności w ogóle nie posiada. Mogą to być:
- owoce
- warzywa
- wędliny na wagę
- sery na wagę
- grzyby na wagę
- jajka z tagu
- domowe ciasta
- domowe kiszonki
- i wiele innych
Jak więc przechowywać poszczególne produkty w lodówce? Sprawdź w galerii poniżej.
Spleśniała śmietana, zjełczałe wędliny. Jak długo można prze...
Jeśli znajdziesz w swojej lodówce powyższe produkty, lepiej szybko zrób porządek i nabierz nowych przyzwyczajeń.
