30 września 1955 r. ZUW Rudawa został oddany do eksploatacji osiągając wydajność 55 tys. m3/dobę. Obecnie zaopatruje w wodę mieszkańców następujących obszarów Krakowa: północną część Krowodrzy i Śródmieście, tj.: Prądnik Czerwony, Prądnik Biały, Bronowice, Łobzów, Mydlniki i Olszanicę. Jakość uzdatnianej wody z dużym zapasem spełnia wymogi obowiązujących norm polskich i europejskich.
Zakład Uzdatniania Wody Rudawa był pierwszym w Polsce, w którym wprowadzono zmianę metody dezynfekcji – rezygnacja z dotychczas wykorzystywanego chloru gazowego i zastąpienie go w 1993 roku dwutlenkiem chloru, w niebagatelnym stopniu wpłynęła na poprawę właściwości organoleptycznych wody.
Zakład był sukcesywnie rozbudowywany i modernizowany, aby jego możliwości mogły sprostać kapryśnej Rudawie. Duża dynamika zmian parametrów fizykochemicznych i ryzyko wystąpienia incydentalnych zanieczyszczeń wody ujmowanej wymagały nie tylko dostosowania procesu technologicznego, ale także zabezpieczenia na ciągłości dostaw na wypadek konieczności wstrzymania poboru. I tak, w 1997 roku oddano do użytku nowo wybudowane zbiorniki retencyjne o pojemności 755 000 m3 w Podkamyczu. Zmieniono również funkcjonalność ujęcia na jazie w Mydlnikach na rezerwową, a głównym ujęciem wody zostało, po gruntownej modernizacji, ujęcie w Szczyglicach.
Czeka nas fala zwolnień? Kluczowy będzie początek roku
