https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sto receptur na sto lat niepodległości [KSIĄŻKA]

mad
„Sto receptur na sto lat niepodległości”.
„Sto receptur na sto lat niepodległości”.
Ulubione dania Józefa Piłsudskiego, łosoś marynowany po nowosądecku, zupa z korbala czy legumina z twarogu – przepisy na między innymi te dania znajdziemy w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości”.

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO wydała bezpłatną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski. 
W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.
Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie: www.polskie-skarby-kulinarne.pl.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska