Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO wydała bezpłatną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.
W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.
Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie: www.polskie-skarby-kulinarne.pl.
Zobacz też:Sto restauracji świętuje stulecie odzyskania niepodległości
Zobacz też:Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury!
Zobacz też:Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?
Zobacz też:Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:Śledzie pocztowe, biały barszcz i kiszonki, czyli co jadały nasze prababcie
Zobacz też:Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki, inni kawior i cytrusy, czyli co i jak jadano przed wojną
Źródło: Dzień Dobry TVN