Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne dania Tomasza Strzelczyka. Te potrawy przygotujesz w mniej niż godzinę [PRZEPISY]

mad
Zobacz przepisy eksperta kulinarnego i znanego youtubera Tomasza Strzelczyka (Oddaszfartucha) na  dania na święta Bożego Narodzenia, które przygotujesz w mniej niż godzinę!
Zobacz przepisy eksperta kulinarnego i znanego youtubera Tomasza Strzelczyka (Oddaszfartucha) na dania na święta Bożego Narodzenia, które przygotujesz w mniej niż godzinę! Fot. materiały prasowe
Zamiast karpia – łosoś w kremowym sosie. Do tego aromatyczny schab w mniej niż godzinę i bigos dla niecierpliwych. Zobacz przepisy eksperta kulinarnego i znanego youtubera Tomasza Strzelczyka (Oddaszfartucha) na dania na święta Bożego Narodzenia, które przygotujesz w mniej niż godzinę!

Spis treści

Wigilijna kolacja i bożonarodzeniowe ucztowanie to piękna tradycja, ale przyrządzenie odświętnych potraw bywa bardzo czasochłonne i męczące. Okazuje się jednak, że podbicie kubków smakowych gości jest możliwe bez spędzenia kilku dni w kuchni! Przedstawiamy przepisy na kultowe pozycje w świątecznym menu, z którymi poradzą sobie nawet kulinarni laicy i to w mniej niż 60 minut! Przepisy poleca Tomasz Strzelczyk.

Tomasz Strzelczyk.
Tomasz Strzelczyk.

Zamiast karpia – łosoś w kremowym sosie

W większości domów na wigilijnych stołach królują dania postne, do których zalicza się ryby w różnej postaci. Jedną z najpopularniejszych potraw jest niezaprzeczalnie smażony karp, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli nie przepadasz za karpiem lub po prostu chcesz wprowadzić do świątecznego menu powiew świeżości postaw na...łososia!

Przyrządzisz go w kilkanaście minut – na początek przygotuj marynatę, do której potrzebujesz dwóch łyżek roztopionego masła, łyżkę miodu i łyżkę musztardy dijon oraz szczyptę ziół prowansalskich. Następnie nałóż miksturę na filety (za pomocą silikonowego pędzla lub łyżki), przypraw całość solą i pieprzem, a na wierzchu wyłóż cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut, aż nabierze złocistego koloru. W przypadku multicookera z opcją air fry lub frytkownicy powietrznej, łosoś będzie gotowy już po 6 minutach – cudownie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

– Do łososia doskonale pasuje gęsty sos pieczarkowo-szpinakowy, którego przygotowanie jest banalnie proste – na patelni lub w multicookerze podsmażamy na maśle dwie cebule pokrojone w kostkę oraz 300 gramów pieczarek. Gdy zmiękną, dodajemy do nich dwa starte ząbki czosnku i łyżkę mąki, a po chwili dolewamy ok. 300 militrów śmietanki wymieszanej z dwoma łyżkami musztardy. Kiedy sos zacznie bulgotać, dorzucamy garść szpinaku, dusimy kilka minut do zmięknięcia i gotowe – radzi Tomasz Strzelczyk, kucharz i ekspert marki Instant Pot.

Aromatyczny schab w mniej niż godzinę

Choć w wigilię w większości domów podaje się potrawy jarskie, to pierwszy i drugi dzień świąt są prawdziwym rajem dla miłośników mięsa. Świąteczny charakter ma w szczególności pieczeń, która dzięki wielogodzinnej obróbce termicznej zyskuje głęboki aromat i niezwykłą kruchość. Na takie doznania smakowe warto poczekać dłużej, ale nie zawsze jest to konieczne! Jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie schabu wieprzowego z naszego przepisu, w kuchni spędzisz mniej niż godzinę.

Przygotowanie zacznij od kilkukrotnego obwiązania sznurkiem kawałka schabu bez kości, polania go oliwą i dokładnego wymasowania. Następnie pora na przyprawy – obtocz mięso w czerwonym i czarnym pieprzu, soli oraz tymianku (świeżym lub suszonym), po czym dokładnie rozprowadź i wetrzyj je w schab. Daj mu chwilę na wchłonięcie aromatów – w tym czasie przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfankę. Na spód wyłóż kilka przekrojonych na pół cebuli, trzy ząbki czosnku, dwa liście laurowe oraz czubatą łyżkę masła, a następnie przyprósz składniki dwiema szczyptami tymianku. Całość zalej połową szklanki białego wytrawnego wina, taką samą ilością wody, dodaj schab i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika lub multicookera z opcją gotowania pod ciśnieniem. Jeśli korzystasz z piekarnika, po 20 minutach wyłącz urządzenie i pozostaw pieczeń w środku na jeszcze ok. 40 minut, bez otwierania drzwiczek – taka technika zapewni maksymalną soczystość pieczeni! Gotując pod ciśnieniem w multicookerze ustaw czas na 23 minuty, a po ich upłynięciu pozwól na naturalne uwalnianie pary przez ok. 15 minut. Tak przygotowany schab będzie świetnie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw lub owoców – w szczególności słodko-kwaśnych jabłek.

Bigos dla niecierpliwych

Bigos to prawdziwy świąteczny klasyk, a w każdym domu przyrządza się go w inny sposób. Różne receptury łączy jeden mianownik – wielogodzinne gotowanie, najlepiej przez kilka dni. Okazuje się, że można przyśpieszyć ten proces bez uszczerbku na smaku! Sekret tkwi w przygotowaniu potrawy w szybkowarze lub multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem. Do wykonania bigosu w wersji ekspresowej będziesz potrzebować: kilogram kiszonej kapusty, boczek surowy (300 gramów) i wędzony (200 gramów), dwa pętka kiełbasy, dwie cebule, kwaśne jabłko, 250 gramów suszonych śliwek, garść suszonych grzybów oraz 300 mililitrów grzańca. Nie zapomnij o przyprawach – na taką ilość składników wykorzystaj 3 liście laurowe, kilka owoców jałowca, pół łyżki ziaren pieprzu, a także łyżeczkę suszonego cząbru.

– Pierwszym krokiem do przygotowania ekspresowego bigosu jest wytopienie tłuszczu z pokrojonego w kostkę surowego boczku. Wrzucamy go do zimnego garnka albo multicookera i dopiero wtedy uruchamiamy palnik lub urządzenie. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy do niego pokrojoną cebulę, którą smażymy przez chwilę, aż się zeszkli. Następnie przekładamy do garnka kapustę z suszonymi śliwkami, grzybami, liśćmi laurowymi oraz pozostałymi przyprawami i porządnie mieszamy. Do połączonych składników należy dodać jeszcze kawałki jabłka, pokrojoną kiełbasę, boczek wędzony, zalać wszystko grzańcem i dokładnie wymieszać. Na koniec zamykamy pokrywę szybkowaru lub multicookera, czekamy 45 minut i... delektujemy się pysznym bigosem. Wysokie ciśnienie wewnątrz i stała temperatura sprawiają, że obróbka termiczna jest znacznie szybsza. Minimum czasu, maksimum smaku! – podpowiada Tomasz Strzelczyk.
W nadchodzące święta nie pozwól, aby kuchenne przygotowania zabrały Ci wiele godzin. Pamiętaj, że to wyjątkowy, rodzinny czas, dlatego zamiast spędzać całe dnie w kuchni, postaw na proste i szybkie w przygotowaniu dania, a wolne chwile spędź z bliskimi.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska