Makaron od lat niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla doświadczonych miłośników kulinariów.
Światowy Dzień Makaronu 2023. Niech żyje makaron!
Nic dziwnego, że makaron doczekał się tak szerokiego grona wielbicieli na całym świecie, a co więcej – własnego święta! Przypada 25 października. Trudno chyba o lepszą okazję do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu, niż jego własne święto. Jeżeli jednak tego dnia chcemy spróbować czegoś nowego, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni mamy coś w zanadrzu. Spośród tysięcy pomysłów, wybraliśmy przepisy, do przygotowania których potrzeba jedynie 5 składników (w tym sam makaron) i kilku przypraw, by stworzyć jedno danie.
Makaronowy weekend pełen wrażeń
Zanim jednak zabierzemy się za ich przygotowanie, pomyślmy, czy nie przydałaby się jakaś pomoc w kuchni? Skoro Światowy Dzień Makaronu wypada w tym roku w weekend, to doskonała okazja do zaproszenia do pomocy w gotowaniu wszystkich domowników.
Dania z makaronu są zazwyczaj proste w przygotowaniu, więc zamiast na precyzyjnym analizowaniu przepisu, można skupić się na dobrej zabawie.

Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi [PRZEPIS]
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Spaghetti
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g brokułu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.
3. Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.
4. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj.
5. Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.
6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Makaron z cukinią i grillowanym serem [PRZEPIS]
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Kokardki
- połowa cukinii
- połowa kostki (ok.100g) sera np. halloumi lub camembert
Sos pesto:
- 100 g parmezanu lub innego twardego sera
- szczypta pieprzu
- garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
- 1 ząbek czosnku
- pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
3. Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
4. Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
5. Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.

Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką [PRZEPIS]
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 8 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min
- 400 g czerwonej fasoli w puszce
- 170 g kukurydzy w puszce
- 1 zielona papryka
- kolendra lub natka pietruszki
- sos pomidorowy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- spora szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą.
3. Paprykę pokrój w kosteczkę.
4. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
5. Przecier pomidorowy wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
6. Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.

Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą [PRZEPIS]
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne
- 125 g czerwonej fasoli z puszki
- pół kostki (ok. 100g) sera feta
- 120 g pomidorków koktajlowych
- Listki bazylii
Sos cytrynowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- pół łyżeczki płynnego miodu
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Fetę pokrój w kostkę.
3. Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.
