W tym roku Wielkanoc wypada 9 kwietnia, a więc zostało już niewiele czasu, by ułożyć menu dla całej rodziny i przygotować dania. Zatem jak mogłyby wyglądać wielkanocne potrawy w wydaniu bezmięsnym? Na pewno tak samo smaczne jak te zawierające mięso, a przy tym lekkostrawnie. Jak je przygotować? Sprawdźcie!
Spis treści
- Żurek bez dodatku mięsa? Tak, to możliwe!
- Jajka na kilka sposobów na świąteczny stół
- Pasta jajeczna z awokado i grzybami [PRZEPIS]
- Król wielkanocnego stołu, czyli majonez. Tym razem w wersji wegańskiej
- Domowy majonez ziołowy [PRZEPIS]
- Jakie jeszcze bezmięsne potrawy mogą zagościć na stole? Sałatka z jackfruitem!
Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi - nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Żurek bez dodatku mięsa? Tak, to możliwe!
Żurek to tradycyjne danie wielkanocne i mało kto wyobraża sobie święta bez tej zupy. W jaki sposób przygotować żurek? Na pewno potrzebny jest dobry zakwas. Ten możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Zwyczajowo zupa jest kwaśna, przygotowana na mięsnym wywarze, a dodatkami do niej są jajka i biała kiełbasa. Jak zatem przygotować wersję bezmięsną? To bardzo proste - zamiast kiełbasy warto wykorzystać wędzone tofu, które dostarczy nam niezbędnego białka lub pieczone jabłka czy ziemniaki. Do ugotowania wywaru natomiast można wykorzystać aromatyczne grzyby shiitake i mleczko kokosowe. Danie stanie się lekkie i zyska azjatycki akcent. Sprawdźcie jeden z przepisów na żurek bez grama mięsa.
Żurek bez mięsa [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego light 10-13% Kara
- 30 grzybów shiitake suszonych House of Asia
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml zakwasu do żurku
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 jajka (które możecie zastąpić połową kostki tofu)
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżeczki majeranku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut. (Jeżeli używasz tofu, pokrój je i dodaj pod koniec do gotowej zupy).
Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia. Odstaw.
Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem/pokrojonym tofu.
Porada: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.
Jajka na kilka sposobów na świąteczny stół
Jajka to tradycyjne danie na polskim stole, popularne nie tylko w święta, ale przez cały rok. Najczęściej są faszerowane pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i podawane z dużą ilością majonezu. Czas to zmienić! Sprawdźcie propozycje na jajka faszerowane i pastę jajeczną inspirowane smakami Azji.
Jajka faszerowane grzybami shiitake [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 g grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
- 4 łyżki panierki panko House of Asia
- 4 jajka na twardo i 1 surowe
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.
Porada: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.
Pasta jajeczna z awokado i grzybami [PRZEPIS]

Składniki:
- 4 łyżki grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka pasty z czosnku House of Asia lub 2 starte ząbki czosnku
- 1 bagietka francuska
- 4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól, pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż grzyby, czerwoną cebulę i pastę z czosnku, a następnie całość przełóż do miski.
Do grzybów dodaj awokado skropione sokiem z cytryny, jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz i całość wymieszaj.
Bagietkę pokrój na około 10 cm części, a następnie wzdłuż na pół. Skrop oliwą i podpiecz na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca i brązowa.
Na rumiane grzanki nałóż pastę jajeczną
Co istotne, według American Heart Association jajka są korzystne dla zdrowia i mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Choć rekomendowane ilości dotyczące spożycia jaj zależą od aktualnego stanu zdrowia to składniki odżywcze, które zawierają, mogą poprawić kondycję organizmu oraz uzupełnić braki w niezbędnych składnikach diety.
Król wielkanocnego stołu, czyli majonez. Tym razem w wersji wegańskiej
Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez majonezu? Nie? A majonez w wersji bez jajek? Nie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Majonez bez dodatku jajek [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 łyżka octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego
- ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon Maille
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ szklanki oleju ryżowego
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania
Mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Domowy majonez ziołowy [PRZEPIS]

Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.
Składniki:
- 1 łyżka musztardy Dijon Maille
- 1 łyżka octu ryżowego House of Asia
- 2 jajka
- szczypta cukru
- szczypta soli
Ziołowa oliwa:
- 300 g oleju rzepakowego
- 100 g pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Przygotuj ziołową oliwę: podgrzej olej do 50°C, dodaj szczypiorek i całość miksuj przez około 3 minuty. Następnie przelej przez gazę i wstaw do lodówki, żeby się wystudziła.
Do wysokiego pojemnika dodaj wszystkie składniki na majonez, czyli musztardę, ocet, jajka, cukier, sól i zmiksuj przy pomocy blendera. Pod koniec powolnym strumieniem dodawaj olej ziołowy. Gdy całość ładnie się połączy majonez jest gotowy.
Jakie jeszcze bezmięsne potrawy mogą zagościć na stole? Sałatka z jackfruitem!
Warto zaskoczyć swoich gości nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole często pojawiają się ciężkostrawne sałatki. Do takich niewątpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dzięki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych gości i zaproponować im sałatkę z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis.
Sałatka z jackfruitem [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 g jackfruita zielonego szarpanego QF
- 100 g sosu z grzybów shiitake House of Asia
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
- 10 małych ziemniaków
- 2 łodygi posiekanego selera naciowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej dymki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania
- Przepisy z jajkami w roli głównej na Wielkanoc
- Przepisy na nietypowe dania wielkanocne
- Tradycyjne dania wielkanocne. Przepisy naszych Czytelników
- Przepisy na faszerowane jajka
- Przepisy na pyszne wielkanocne sałatki naszych Czytelników
- Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?