Domowy chleb. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.
Na inne chleby przepisy znajdziecie
Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki konopnej Ol’Vita
- 200 g zakwasu żytniego
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba
Wykonanie
Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi, zakwas, miód i sól.
Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać ziarnami konopi.
Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika nagrzanego do temperatury około 30-35 stopni.
Pozostawić tam chleb do leżakowania na około 4-5 godzin
Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Wskazówka
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.
Zobacz też:
Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie
