„Małopolski Festiwal Smaku. Zjedz na polu” to zupełnie nowa odsłona organizowanego od 11 lat Małopolskiego Festiwalu Smaku. W niedzielę, od południa, kolejna edycja obywa się w Wadowicach, na pl. Jana Pawła II.
W tym roku organizatorzy oparli się na koncepcji streetfood. To dania niczym z najlepszych restauracji na świecie, które są przyrządzone w oparciu o lokalne produkty serwuje się bezpośrednio z foodtrucków. Dodatkowo, dzięki specjalnie przygotowanej ciężarówce-kuchni goście festiwalu mogą degustować potrawy przygotowane „w plenerze” przez najlepszych szefów kuchni z regionu
Tłumy mieszkańców od kilku godzin ustawiają się w ogromnej kolejce do ciężarówki, z której boczek flambirowany jarzębiakiem z konfiturą z czerwonej cebuli serwuje osobiście Sebastian "Szromu" Schrom, uczestnik telewizyjnego show "Piekielna Kuchnia". Pomaga mu ekspert kulinarny Jerzy Poznański.
To nie koniec atrakcji, bo impreza na wadowickim rynku potrwa do wieczora. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w licznych eksperymentach kulinarnych i zabawach, a starsi uczestnicy – spędzić aktywnie czas, np. bijąc (już po raz ostatni) rekord liczby przejechanych kilometrów na rowerach tandemowych. Niedzielne popołudnie umili koncert zespołu Hatbreakers i projekcja filmu „Ugotowany”.