Dla amatorów słodkości mamy ciasto marchewkowe, które będzie idealnym rozwiązaniem zarówno jako przysmak do kawy podczas wieczorów z książką lub w formie zdrowej słodkości na spotkanie rodzinne. Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?
Składniki
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 200 g startej marchwii
- 200 g mąki
- 50 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- starta skórkę pomarańczy
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wymieszać jajka, cukier i olej. Przesiać mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodać do pozostałych składników. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlać do lekko natłuszczonej blachy. Piec przez 45-55 minut
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Top 10 deserów i ciast z jabłkami naszych Czytelników
Zobacz też:Ciasto fit-hit ze Słodkiej Manufaktury
Zobacz też:Deser bez pieczenia: szybkie tartaletki z kremem mascarpone i puree z dyni
Zobacz też:Pomysł na jesienny deser: tarta ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Ciasto ze śliwkami. Tanie, proste i szybkie
