https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Deser bez pieczenia: szybkie tartaletki z kremem mascarpone i puree z dyni [PRZEPIS]

mad
Tartaletki z dynią.
Tartaletki z dynią. archiwum
Przepis na szybki deser bez pieczenia.

Pyszne i kruche tartaletki, idealna przekąska na jesienne przyjęcia. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki na puree z dyni

  • jedna mała dynia o wadze do 1 kg
  • dwie łyżki brązowego cukru


Składniki na krem

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych fig

Dodatkowo

  • Opakowanie gotowych tartaletek z kruchego ciasta (np. Dancake Mini)


Wykonanie

Do przygotowania deseru można użyć gotowego puree z dyni, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany miąższ umieścić w kielichu blendera, dodać dwie łyżki brązowego cukru i zblendować całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Po ostudzeniu puree przygotować krem. Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodać posiekane figi. Połączyć krem mascarpone z puree z dyni, by powstała jednolita masa.
Pomarańczowy krem nałożyć na gotowe spody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska