Sezon na śliwki wciąż trwa. Wykorzystajmy je do pysznej tarty!
Składniki
- 30 dag mąki
- 60 dag śliwek
- kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów cukru trzcinowego
- 3 żółtka jajek
- białko jajka
- 150 gramów cukru żelującego 3:1
- 200 gramów orzechów nerkowca
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie
Mąkę i cukier połączyć z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodać żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche - kilka łyżek wody, zagnieść. Ostawić na 30 minut do lodówki.
Boki formy o średnicy 24 cm posmarować kostką do pieczenia Kasia i oprószyć mąką, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto przełożyć delikatnie do formy i wykleić nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuć widelcem.
Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. 2/3 orzechów drobno posiekać i wymieszać z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
Całość wyłożyć na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypać resztą lekko posiekanych orzechów.
Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka na owoce, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.
Zobacz też: Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym
Zobacz też:Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka
Zobacz też:Jadalne kasztany, miechunka i patison, czyli jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia
Zobacz też:Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki
Zobacz też:Dżem z dyni i jabłek Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa-krem z papryki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Zobacz też:Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN
