Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak to robi szef kuchni: jajka po mazursku z jogurtem, tost z kurkami i bobem oraz zupa truskawkowa z makaronem [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Tak to robi szef kuchni! Zobacz przepisy na wyjątkowe dania na zakończenie wakacji.
Tak to robi szef kuchni! Zobacz przepisy na wyjątkowe dania na zakończenie wakacji. Fot. materiały prasowe
Choć wakacyjna aura powoli dobiega końca, lato, a wraz z nim sezon świeżych i soczystych składników, trwa w najlepsze. To doskonały moment, aby przygotować dania, które zachwycają bogactwem kolorów i aromatów. Lekkie, esencjonalne i idealne na gorące dni – Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola zdradza przepisy na potrawy, które zatrzymają smak wakacji na dłużej.

Spis treści

Kiedy wakacyjne dni niedługo staną się wspomnieniem, chcemy zachować te magiczne chwile jak najdłużej. Jak to zrobić? Letnimi daniami! Najlepsze o tej porze roku składniki wciąż są z nami, pozwalając na przedłużenie wakacyjnej atmosfery na naszych talerzach. Świeże i kolorowe połączenia smaków, zapachów i ulubionych produktów oczarują Twoje kubki smakowe i z powrotem przeniosą myślami do błogich, wakacyjnych chwil.

– Świeżość i intensywność smaków sezonowych owoców, warzyw oraz ziół stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów. Zielony bób, pełne aromatu kurki, słodkie i soczyste truskawki – to tylko niektóre ze składników kojarzących się z latem. Doskonale podkreślają charakter potraw tej pory roku – lekkich, świeżych, przywodzących na myśl dzieciństwo – oraz zachęcają do eksperymentów w kuchni – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Jajka po mazursku z jogurtem

Jajka po mazursku z jogurtem.
Jajka po mazursku z jogurtem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 placki pita
  • 8 jajek (najlepiej wiejskich)
  • szklanka jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku (starty)
  • papryczka jalapeño
  • pół kostki masła
  • łyżeczka suszonych płatków chilli
  • kilka gałązek koperku (posiekanego)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Jogurt przełóż do średniej miski, dodaj starty czosnek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Jogurt połącz z posiekanym koperkiem i odstaw na bok. W rondelku roztop masło na średnim ogniu i podgrzewaj do momentu „spalonego masła”, czyli gdy poczujesz lekko orzechowy zapach. Dodaj płatki chilli, wędzoną paprykę oraz kminek i mieszaj całość, aż kolor będzie jednolity. W moździerzu lub blenderze połącz ze sobą pietruszkę, jalapeño, oliwę z oliwek i szczyptę soli.
Zagotuj wodę w dużym rondlu. Zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej, dodaj ocet i dalej gotuj na wolnym ogniu. Wbij jajko do małej miseczki, a następnie delikatnie wlej do wody, trzymając miskę tuż nad jej powierzchnią. Powtórz z pozostałymi jajkami. Gotuj, aż białka będą twarde, a żółtka zgęstnieją, ale wciąż będą płynne (ok. 2,5 do 3 min). Jajka wyjmij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku kuchennym. Jogurt nałóż na talerz za pomocą tylnej części łyżki i rozsmaruj, rzeźbiąc grzbiety na wierzchu. Skrop odrobiną oliwy z jalapeño i natki pietruszki. Delikatnie ułóż jajka na masie jogurtowej, polej palonym masłem i oprósz solą morską.

Tost z kurkami i bobem

Tost z kurkami i bobem.
Tost z kurkami i bobem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 150 g bobu
  • 3 szalotki (pokrojone w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidor malinowy (pokrojony w drobną kostkę)
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 ml białego wina
  • 50 g parmezanu (lub innego sera lokalnego)
  • 4 kromki chleba tostowego lub innego pieczywa
  • po pęczku: natki pietruszki i koperku
  • rukola
  • do smaku: sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Bób gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem – ziarna powinny zmięknąć, a skórka stać się lekko pomarszczona. Ugotowany bób zahartuj w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem lodu, a następnie obierz ze skórki. 
Kurki podsmaż na patelni z szalotką i czosnkiem, wlej białe wino i poczekaj, aż płyn lekko odparuje. Do grzybów dodaj masło, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj bób i pomidora. Pieczywo posmaruj masłem i grilluj z obu stron. Na chrupiące i złociste tosty wyłóż kurki, dodaj rukolę i posyp startym parmezanem.

Zupa truskawkowa z makaronem

Zupa truskawkowa z makaronem.
Zupa truskawkowa z makaronem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2 l wody
  • 250 g makaronu (dowolnego)
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • opcjonalnie: kilka czereśni

Sposób przygotowania:
Truskawki opłucz na sitku, osusz i usuń szypułki. W garnku zagotuj wodę, dodaj owoce i ponownie doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i mieszaj, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Dopraw odrobiną cynamonu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj truskawki pod przykryciem przez kilka minut. W oddzielnym garnku ugotuj makaron. Odcedzony makaron przełóż do talerza i zalej kompotem. Danie możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Podawaj z listkami mięty i kleksem śmietany.

Kulinarna podróż przez sezonowe składniki jest jak opowieść o wakacjach, którą możemy sobie przypominać w każdym kęsie. Warto wykorzystać ostatnie wakacyjne chwile na odkrywanie nowych połączeń smakowych lub odświeżenie tych z dzieciństwa, które dodadzą im wyjątkowego smaku.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska