Spis treści
Bób - właściwości
Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Powinny zatem znaleźć się w diecie osób aktywnych i wegetarian.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego (100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik) jest także niezbędny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko.
Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu.
Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek.
Bób w sosie pomidorowym [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek
- 50 g pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 chili
- sos sojowy, sól, pieprz
- mięta
Wykonanie
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200 ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.
Przepis Roberta Muzyczki
Makaron z bobem i fasolką szparagową [PRZEPIS]
Składniki
- 60 g makaronu z pszenicy durum
- 50 g szynki parmeńskiej
- 85 g bobu
- 85 g fasolki szparagowej
- 5 g masła
- 5 g oliwy z oliwek
- koperek, czosnek, sól, pieprz
- 5 g parmezanu
Wykonanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Fasolkę również gotujemy. Na maśle z oliwą podsmażamy czosnek, po chwili wrzucamy warzywa, szynkę i ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy koperkiem, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Przepis Roksany Środy
