Ach te truskawki. Słodkie, aromatyczne, orzeźwiające… Po prostu pycha! Mówi się, że polskie truskawki są najlepsze pod słońcem. Coś w tym jest. Truskawki rosną bowiem najlepiej w klimacie umiarkowanym. Polska produkuje od 170 do 340 tysięcy ton truskawek rocznie! Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto są świetnym źródłem witamin i minerałów. Poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita i korzystnie wpływają na florę bakteryjną. Wzmacniają kości i zęby, wpływają dobrze na cerę i włosy. Jednym słowem – to polskie superfoods! Dlatego korzystajmy z sezonu i bez wyrzutów sumienia pałaszujmy je codziennie.
Poniżej znajdziecie przepisy na nietypowe desery z truskawkami:
- Tosty francuskie z serem brie i truskawkami
- Czekoladowe pierogi z truskawkami
- Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce
- Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami
- Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone
- Cobbler z truskawkami, czyli truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami
Tosty francuskie z serem brie i truskawkami [PRZEPIS]

Składniki na dwie porcje
- 4 kromki chleba pszennego lub chałki
- ok. 100 g serka brie
- ok. 100 g truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
Wykonanie
Na 2 kromki pieczywa układamy pokrojony w plasterki serek brie, przykrywamy pokrojonymi truskawkami i posypujemy cukrem.
Przykrywamy, dociskami, obtaczamy z dwóch stron w roztrzepanym jajku.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym, prawdziwym maśle.
Podajemy gorące!
Dodatkowo możemy posypać odrobiną cukru pudru.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Czekoladowe pierogi z truskawkami [PRZEPIS]

Składniki ciasto
- 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- ok. pół szklanki letniej, przegotowanej wody
- szczypta soli
Dodatkowo
- 40 dag truskawek
- 20 dag twarożku homogenizowanego naturalnego
- łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę i kakao przesiać do miski (chyba że ktoś ma stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodać sól i stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.
Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinać pierożki.
Truskawki umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki. Do miski przełożyć serek, dodać do niego truskawki i cukier. Dokładnie wymieszać. Wykrojone pierożki napełniać nadzieniem serowo-truskawkowym i dokładnie sklejać. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów. Gotować, wrzucając je na wrzącą wodę. Czekać, aż wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się jeszcze ok. 2 minut.
Po tym czasie wyciągnąć pierogi, ułożyć je na talerzu, tak aby się nie posklejały. Podawać ze świeżymi truskawkami.
Przepis Andżeliki Knop
Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce [PRZEPIS]

Składniki na naleśniki
- szklanka maki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 30 dag truskawek
- cukier – do smaku
Dodatkowo
- szklanka płatków kukurydzianych
- pół szklanki kokosu
- jajko do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- mięta i truskawki do dekoracji
- mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 prostokątne placki ciasta francuskiego
- Składniki na krem jogurtowy
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g mascarpone
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
- liście bazylii
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3; czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete
Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Składniki
- 8 białek
- 500 g serka mascarpone
- 250 g truskawek
- 50 g borówek
- 1 mały słoiczek wiśni
- 400 g cukru kryształu
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder do posypania po wierzchu
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
Wykonanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy około 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła.
150 g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z mascarpone pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"
Cobbler z truskawkami, czyli truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami [PRZEPIS]

Składnik na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne
- 400 g truskawek
- 30 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasteczka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych migdałów
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g masła
- 40 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- kokos, migdały
Wykonanie
Oczyszczone truskawki (duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania.
Ciasteczka. Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi.
Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą śmietany i posypujemy kokosem oraz posiekanymi (obranymi ze skórki) migdałami.
Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na ok. 25 minut.
Uwaga!
Jeśli zobaczymy, że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią.
Podajemy z lodami lub bitą śmietaną!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?