Tłusty czwartek 2021. Święto wszystkich łasuchów
Według kalendarza chrześcijańskiego tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i wypada 52 dni przed Wielkanocą. Data święta nie ma stałej daty - wypada zawsze po Środzie Popielcowej (może więc wypaść między 29 stycznia a 4 marca). W tym roku będzie to 11 lutego.
Tradycyjne w tłusty czwartek zwykło się jeść pączki nadziewane słoniną, dżemem lub różą i faworki, zwane także chrustem - najlepiej te upieczone własnoręcznie. Uwaga - według przesądu, kto nie zje tego dnia ani jednego pączka, będzie miał pecha przez następny rok.
Skąd wywodzi się tradycja tłustego czwartku?
Podobno pączki znane były już w starożytnym Rzymie. Przepisy zapożyczono od kuchni arabskiej - pierwsze z nich miały dość słone nadzienie. Początkowo w Polsce pączki nadziewano słoniną i boczkiem. Dżem i marmoladę zaczęto dodawać dopiero w połowie XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy po raz pierwszy użyto do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Średnio 2,5 pączka na jednego Polaka
Według zeszłorocznych badań Polacy jedzą aż 7 tys. ton pączków w tłusty czwartek. Na ich produkcję zużywa się 500 ton cukru, 500 ton masła, 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 1,3 mln litrów mleka i około 25 mln sztuk jaj. Na jedną osobę przypada ok. 2,5 pączka.
Idealny przepis na pysznego pączka
Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pączki na tłusty czwartek według przepisu "Domowe wypieki". Do ich produkcji będziemy potrzebować:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- dżem lub powidła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Roztopić masło.
- Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut).
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm.
- Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
- Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
- Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
