Czy istnieje deser idealny? Szybki, łatwy w wykonaniu, a do tego FIT? To ciasto z morelami takie właśnie jest! Jeżeli więc macie ochotę na małe co nieco bez wyrzutów sumienia – zróbcie ten pyszny placek z morelami. Gwarantujemy, że szybko zniknie z talerza.
Przypomnijmy, że morele to niezwykłe owoce - są pełne witamin (A, C, E) oraz składników mineralnych. Zawarte w morelach flawonoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami, chronią przed cukrzycą i chorobami serca. Za żółto-pomarańczowy kolor moreli odpowiada beta-karoten, dzięki któremu przyswajamy witaminę A, odpowiedzialną za wzrok.
Ciasto kokosowe z morelami
Składniki
- duże jajka – 5 sztuk
- mąka kokosowa – 0,5 szklanki (mąkę kokosową możemy zrobić sami mieląc i susząc wiórki kokosowe)
- roztopiony olej kokosowy – 1/4 szklanki
- miód wielokwiatowy – 2 łyżki
- proszek do pieczenia bezglutenowy- 2 łyżeczki
- morele
Wykonanie ciasta
Jajka ubijamy z miodem - około 10 minut, dolewamy roztopiony olej.
Dodajemy mąkę kokosową przesianą z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie miksujemy (ciasto ma mieć budyniową konsystencje).
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy umyte i pokrojone morele. Pieczemy około 25-30 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"
Zobacz też inne przepisy na letnie ciasta:
