Eksperci informują, że w porównaniu do zeszłego roku i początku 2011, warzywa mogą być tańsze nawet o 50 proc. Oczywiście nie wszystkie. Tak dużo stanieją, te które w zeszłym roku biły rekordy cenowe, na przykład kapusta i cebula. Zaś pozostałe warzywa i owoce będą tańsze kilkanaście procent. Do czasów, kiedy za kilogram marchewki płaciliśmy 0,80 gr. jeszcze nam daleko, ale zielone światło dla zdrowego odżywiania już świeci.
- W zeszłą sobotę za złotówkę udało mi się kupić świeżą sałatę a za kalafiora zapłaciłam trzy złote - opowiada Katarzyna Czerwińska, którą wczoraj spotkaliśmy na targu w Łazach. - Jeszcze miesiąc temu za kalafiora trzeba było zapłacić aż sześć złotych. Wtedy odpuściłam, nie podałam go na obiad. Tylko cieszyć się z takiego spadku cen.
Jak dodaje dr Teresa Nieszporek, specjalista od nadciśnienia, świeże warzywa i owoce na naszym stole wyjdą nam tylko na zdrowie. Bo te ze słoików i puszek wcale takie zdrowe nie są. - Świeże produkty w naszej codziennej diecie pozwolą zmniejszyć ilość soli i konserwantów w potrawach - wyjaśnia pani doktor. - Co jest bardzo ważne dla osób z chorobami serca lub nadciśnieniem.
Wszystko dzięki pogodzie, która w tym roku dla rolników w województwie śląskim okazała się bardzo łaskawa. Nie bez znaczenia jest też zwykłą chęć jak najlepszego zarobku w tym sezonie. - W zeszłym roku ceny warzyw i owoców były tak dobre, że rolnicy postanowili zasadzić o wiele więcej terenu - mówi dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.
Na pewno nie zabraknie jabłek, których Ślązacy i Zagłębiacy zjadają najwięcej. - W tym roku jabłka i gruszki wyjątkowo dobrze obrodziły - przyznaje Jerzy Halaba, sadownik, który na 15 hektarach ziemi zasadził jabłonie, grusze, śliwy i brzoskwinie. - Gorzej będzie z owocami pestkowymi. Po majowych przymrozkach mam prawie stu procentowe straty śliwek.
Coś na ząb
Sałatka wiosenna
Składniki: sałata, kilka rzodkiewek, cztery średnie pomidory, mały kubek jogurtu naturalnego, cytryna, czosnek, kilka listków świeżej bazylii. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Rozkładamy na talerze i posypujemy pokrojoną rzodkiewką i pomidorami. Do jogurtu dodajemy kilka kropli cytryny, przeciśnięty czosnek i bazylię. Zalewamy sałatkę.
Zupa ze świeżych ogórków
Składniki: litr wody, dwie kostki rosołowe, pół kg świeżych ogórków, serek topiony śmietankowy (podłużne opakowanie), kubeczek słodkiej śmietanki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, koperek. Gotujemy wodę z kostkami, obrane ogórki trzemy na tarce i wrzucamy do wrzątku. Po trzech minutach dokładamy serek. Mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy, dodajemy koperek.
Dla woj. śląskiego pogoda była łaskawa, więc ceny będą niższe
Rozmowa z dr Bożeną Nosecką z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie
W tym sezonie zakupy w warzywniaku czy na targu znów do cna wyczyszczą nasze portfele?
Na pewno nie będzie tak źle jak w zeszłym roku. Tej wiosny w województwie śląskim rolnicy mieli dobre warunki pogodowe, przez co zbiory będą wyższe. Rok temu w podwyżkach cen odbiły się na przykład powodzie i podtopienia.
A co z atakiem zimy podczas weekendu majowego? Śnieg i mróz nie będzie miał wpływu na ceny?
Po pierwsze do ostatniego dnia kwietnia pogoda była idealna dla rolników i sadowników. Zaś majowe przymrozki nie spowodowały większych szkód w województwie śląskim. Mróz o wiele większe spustoszenia wywołał w województwach kujawsko - pomorskim, wielkopolskim czy dolnośląskim.
Prognozy prognozami, a kiedy Kowalski odwiedzający targ zobaczy niższe ceny?
Już je widzi. W porównaniu do zeszłego roku nowalijki są tańsze o kilkanaście procent. Konsumenci na pewno będą zadowoleni.