Spis treści
Zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjne przepisy na świąteczne potrawy, aby nadać im nutę nowoczesności? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Polecamy przepisy, w których główną rolę odgrywają tradycyjne potrawy z bakaliowym twistem – na przykład: śledzie w żurawinowej marynacie, sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami, pieczeń nadziewana bakaliowym musem oraz idealne ciasto marchewkowe z orzechami.

Wytrawne śledzie z chilli i suszoną żurawiną na Boże Narodzenie
Składniki
- 0,5 kg śledzi
- 2 duże czerwone cebule
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 1 szklanka soku porzeczkowego
- 2 czerwone papryki
- szczypta chili
- 5 goździków
- łyżka świeżego koperku
- pół szklanki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę lub dłużej (jeśli wolimy, aby były mniej słone). Następnie przekładamy je na sitko, odcedzamy a nadmiar wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Żurawinę zalewamy sokiem porzeczkowym i odstawiamy do namoczenia na ok. 20 minut. Cebulę kroimy w plastry, a paprykę w paski. Zalewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy.
Chili, goździki, sól i cukier mieszamy z wodą i octem winnym. Do marynaty dodajemy cebulę, paprykę oraz nasączoną sokiem żurawinę. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Następnie śledzie zawijamy w rolmopsy przekładamy do pojemnika, do którego dodajemy marynatę. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.

Sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami na świąteczny stół
Składniki
- 4 duże marchewki
- 1 por
- 1 seler
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 3 pietruszki
- 0,5 kg wołowiny
- 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
- 100 ml jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Marchewki, seler, pietruszki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy, aż staną się miękkie, na sam koniec dodajemy groszek. Następnie warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojony w plasterki por, jogurt grecki, sok z cytryn oraz przyprawy i posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wołowinę przyprawiamy, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż stanie się miękka. Gotową odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy w cienkie paski, które dodajemy do sałatki.

Pieczeń wołowa z bakaliowym musem na święta
Składniki
- 1 kg wołowiny
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- odrobina oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g śliwek całe owoce Bakalland
- 100 g moreli całe owoce Bakalland
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 czerwona cebula
Wykonanie
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy oliwą i wyciśniętym czosnkiem.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Bakalie zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zmiękną. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich bakalie razem z sokiem i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Dodajemy świeży tymianek i lubczyk, doprawiamy wszystko do smaku.
Na środek rozbitego filetu, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową, wystudzoną roladę, kroimy w plastry.

Idealne ciasto marchewkowe z chrupiącymi orzechami. W sam raz na Boże Narodzenie
Składniki
- 350 g marchewki
- 100 g siemienia lnianego Bakalland
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 75 g nerkowców Bakalland
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, cukier, wszystkie przyprawy i sodę oczyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczonym i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka.
W trakcie pieczenia ciasta nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie po ok. 40 minutach dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.
Źródło: Agencja TVN
