reklama

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Zobacz, jak urozmaicić tradycyjne potrawy.
Potrawy na Boże Narodzenie w nowoczesnej odsłonie - przepisy. Śledzie, sałatka jarzynowa, pieczeń wołowa i ciasto z orzechami to klasyki na bożonarodzeniowym stole. Zaskocz swoich gości i przygotuj nowe wersje tradycyjnych przepisów.

Zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjne przepisy na świąteczne potrawy, aby nadać im nutę nowoczesności? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Polecamy przepisy, w których główną rolę odgrywają tradycyjne potrawy z bakaliowym twistem – na przykład: śledzie w żurawinowej marynacie, sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami, pieczeń nadziewana bakaliowym musem oraz idealne ciasto marchewkowe z orzechami.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Wytrawne śledzie z chilli i suszoną żurawiną [PRZEPIS]


Składniki

  • 0,5 kg śledzi
  • 2 duże czerwone cebule
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 1 szklanka soku porzeczkowego
  • 2 czerwone papryki
  • szczypta chili
  • 5 goździków
  • łyżka świeżego koperku
  • pół szklanki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę lub dłużej (jeśli wolimy, aby były mniej słone). Następnie przekładamy je na sitko, odcedzamy a nadmiar wody osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Żurawinę zalewamy sokiem porzeczkowym i odstawiamy do namoczenia na ok. 20 minut. Cebulę kroimy w plastry, a paprykę w paski. Zalewamy wrzątkiem, następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy.
Chili, goździki, sól i cukier mieszamy z wodą i octem winnym. Do marynaty dodajemy cebulę, paprykę oraz nasączoną sokiem żurawinę. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Następnie śledzie zawijamy w rolmopsy przekładamy do pojemnika, do którego dodajemy marynatę. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Sałatka warzywna z pieczoną wołowiną i migdałami [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 pietruszki
  • 0,5 kg wołowiny
  • 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Marchewki, seler, pietruszki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy, aż staną się miękkie, na sam koniec dodajemy groszek. Następnie warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojony w plasterki por, jogurt grecki, sok z cytryn oraz przyprawy i posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wołowinę przyprawiamy, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż stanie się miękka. Gotową odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy w cienkie paski, które dodajemy do sałatki.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Pieczeń wołowa z bakaliowym musem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g moreli całe owoce Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 czerwona cebula


Wykonanie

Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy oliwą i wyciśniętym czosnkiem.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Bakalie zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zmiękną. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich bakalie razem z sokiem i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Dodajemy świeży tymianek i lubczyk, doprawiamy wszystko do smaku.
Na środek rozbitego filetu, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową, wystudzoną roladę, kroimy w plastry.

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia w nowoczesnej odsłonie [PRZEPISY]

Idealne ciasto marchewkowe z chrupiącymi orzechami [PRZEPIS]

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 100 g siemienia lnianego Bakalland
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 75 g nerkowców Bakalland
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny


Wykonanie

Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, cukier, wszystkie przyprawy i sodę oczyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczonym i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka.
W trakcie pieczenia ciasta nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie po ok. 40 minutach dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.

Zobacz też:Libiąskie paluszki z makiem na Wigilię

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3