Lody pomarańczowe, limonkowe z miętą, truskawkowe, malinowe, wiśniowe, z czarnej porzeczki i z gruszki. Zdrowe sorbetowe lody na bazie wody mineralnej dostępne są w Pijalni Wód Mineralnych w Wysowej.
W środę na prawdziwym łasuchowaniu przyłapaliśmy tam pięcioletnią Klaudię Foltyniak z Chorzowa, która spędza wakacje z rodzicami w Uściu Gorlickim, a do Wysowej wybrała się na spacer.- Córka ma problem z cukrzycą, więc na takie przyjemności w sklepowej wersji nie może sobie pozwolić - powiedziała nam Joanna Foltyniak. - Z tymi jest inaczej, bo to lody na bazie wody mineralnej Henryk, więc tej, którą zaleca się właśnie cukrzykom - dopowiada.
Autorem pomysłu produkcji lodów z użyciem jodu jest doktor Janusz Strzępek, ortopeda, traumatolog, od wielu lat pracujący w Wysowej-Zdroju z pacjentami dotkniętymi schorzeniami narządowymi.
- Wody Henryk i Franciszek znalazły się w kręgu naszego zainteresowania ze względu na swój skład i działanie lecznicze. Okazały się optymalne do receptury lodów - powiedziała nam Magdalena Weber, zaangażowana w tworzenie smaków lodów na bazie wysowskich wód.