Festiwalowe jadło oceniano w kategoriach: Ekologiczne smaki, Tradycyjne specjały, Smakołyki z legendą i Jak u mamy.
Grand Prix wadowickiego półfinału zdobył "Miód wielokwiatowy leśny" z Gospodarstwa Pasiecznego Jodła ze Skawicy w powiecie suskim. Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Chocznia za "Tłoczony sok niepasteryzowany o smaku jabłko rabarbar". Trzecie miejsce przyznano Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu za "Twaróg półtłusty".
W tej kategorii wyróżnienie zdobył też Zakład mięsny Adama Bąka z Wieprza za "Szynkę Pieczoną".
Wadowicką Chochlę za najsmaczniejsze flaki przyznano Restauracji Arkadia z Kleczy Górnej. Konkurs na najlepsze Wadowickie Flaki po raz pierwszy zorganizowano w 2009 roku podczas imprezy Wadowicki Sam Smak, a od 2011 roku konkurs towarzyszy Małopolskiemu Festiwalowi Smaku w Wadowicach. Konkurs nawiązuje do słów wypowiedzianych przez św. Jana Pawła II podczas pielgrzymki do Wadowic 16 czerwca 1999 roku „Nazywali kalwarianów ogórcorzami, a wadowiczan flacorzami...żywczan szczupakami. Od czasu tej wizyty flaki obok kremówek stały się wizytówką turystyczną miasta.
W plebiscycie publiczności w kategorii Ekologiczne smaki zwyciężyła Pasieka Gucio - Józef Wenda za "Miód wielokwiatowy".
W Tradycyjnych specjałach publiczność doceniła "Filety karpia w pomidorach" ze Spiżarni Doliny Karpia, w Smakołykach z legendą znów wygrał "Twaróg półtłusty" (z mleka krowiego) ze Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu, zaś w kategorii Jak u mamy "Tort chlebowy" Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.
Mieszkańcy i turyści mogli niektórych smakołyków spróbować za darmo. Serwowali je Borys Budka, minister sprawiedliwości, Marek Sowa, marszałek województwa i Mateusz Klinowski, burmistrz Wadowic. Oni też wręczyli na scenie festiwalowe nagrody.Dodajmy, że potrawy przygotowali blogerzy kulinarni.Można było spałaszować:placuszki z ziemniaków, cukinii i marchewki podane z gulaszem wołowym, crumble z truskawek, jabłek z kruszonką z kaszy jaglanej,pastę z młodego bobu ze bułeczkami, młodą kapustę z koperkiem i regionalną suchą kiełbasą oraz chłodnik z ogórkami, pomidorami miętą i kolendrą. Prócz tego nie brakowało stoisk z wszelakim jadłem jakim Małopolska słynie.
Nie zabrakło również występów artystycznych. Zaprezentowała się Lena Czechowicz i Filip Nowakowski, zespoły We mgle i Duży ptak a także dzieci z ogniska pracy pozaszkolnej i uczniowie szkoły muzycznej Yamaha z Wadowic.
Małopolski Festiwal Smaku odbywa się rokrocznie od 2005 roku. To największa w kraju impreza kulinarna promująca dziedzictwo kulinarne Małopolski. Festiwal realizowany jest w etapach – w czerwcu i lipcu odbywają się kiermasze półfinałowe w miastach regionu, w trakcie których małopolscy producenci prezentują swoje wyroby w czterech wspomnianych już kategoriach. Finał imprezy w sierpniu w Krakowie.
Źródło: Gazeta Krakowska